Патриотите застават зад идеята на Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации и Амалия Аббас за законодателни изменения в Закона за българския език.

Тези идеи целят законови регламентации, свързани с употребата на кирилицата в дигиталната среда.

Предлага се замяната на кирилицата с латиница или други знаци по изключение или при необходимост за научни нужди, за нуждите на далекосъобщенията, предназначени за чужбина. Надписи на латиница или друга писменост на табели на населени места, улици и др. обекти са допустими само като дублиращи кирилицата и се поставят задължително под тях, настояват те.

Със закон се предлага защита на българския език и също в закона се гарантира грижа за правилната езикова употреба, както и създаването на условия за правилното развитие на езика като средство за комуникация между българските граждани.

Идеята е със закон да се регламентира свободната употреба на кирилицата в дигитална среда.

Предлага се регламентирано изискване за производителите на електронни устройства, предназначени за разпространение на българския пазар - към техническите параметри на устройствата, позволяващи писането и визуализацията на кирилица.

Не се допуска кодирането на 8-битови символи в 7-битов код, предлагат те. Инициаторите предлагат да се осигури свободен достъп до безплатни кирилизирани шрифтове във всички дигитални устройства.