Всеки ден на националния телефон за деца има обаждане от деца, които получават различни покани, от неизвестни, обикновено възрастни хора. Забранявайки подобни програми за сексуално образование, ние не им помагаме. Няма как децата ни да не знаят какво да правят в интернет, как да говорят на улицата, как да се предпазят от злоупотреби, ако не се говори.

Това стана ясно от думите на психолога Иван Игов пред БНТ. Той и депутатът от ВМРО Красимир Богданов обсъдиха сексуалното образование в училище - кога и как да започне. 

В Пернишкото училище не спазили заповед на Вълчев за предпазливост по чувствителни теми

В Пернишкото училище не спазили заповед на Вълчев за предпазливост по чувствителни теми

Има заповед да се въздържат и да подхождат с доза "предпазливост" към чувствителни теми

Поводът за този коментар е оплакване от майка, чието 10-годишно дете е учило за мъжката и женска полова система, а след това децата били насърчавани да рисуват полови органи. Тези часове са организирани от фондация "Пулс", които твърдят, че целта на програмата е превенция на насилието във всичките му форми, включително и сексуалното. Програмата не е одобрена от МОН.

За да можем да предпазим децата от посегателства, ние трябва да говорим, да разясняваме, обясни психологът Игов.

По думите му децата на 3-4-годишна възраст задават въпроси за своята сексуалност. Всяко дете на 5-годиша възраст влиза в интернет, на 7 г. всички деца са виждали порнографските сайтове.

В по-късна възраст в училище има предмет "Психология на човешката сексуалност", но често и учителите не са подготвени. Децата масово говорят за човешкото тяло в 6-ти клас, в часовете по биология. 

12-годишна роди бебе в Лом

12-годишна роди бебе в Лом

Родителите на невръстната майка са безработни с осем деца

По думите на депутата Богданов притесненията на неговата политическа сила идват от това, че в прекалено ранна възраст се представят доста сложни и дискусионни теми

"За нас няма съмнение, че такъв тип образование има своя смисъл, но настояваме да е под контрола на МОН. В момента в часовете по биология, по психология, в часа на класа - по спорен начин се представят сексуални теми", каза Богданов.

В отговор на неговите думи психологът Игов заяви, че има увеличение със 70% на броя на заразените от ХИВ. Ние сме на едно от първите места в Европа на забременели деца под 14-годишна възраст

Феноменът "деца раждат деца" у нас продължава, притеснена Манолова

Феноменът "деца раждат деца" у нас продължава, притеснена Манолова

Иска от новия просветен министър задължително сексуално образование

Според Богданов вероятно трябва да говорим за начина как да се преподава (предпазване от полово предавани болести, ранно забременяване - б.р.) но дали да се говори за тези теми - трябва да има общ консенсус между всички.

Трябва да говорим за това как изграждаме отношенията си на любов, привързаност, секс - не, но възрастта е около 3-годишни, смята психологът. 

Депутатът Богданов заяви, че според тях фондацията е: "проводници на джендър идеологията в България".

На думите му веднага реагира психологът Игов и го запита: "какво значи джендър идеология". "Джендър" означава пол, отговори Богданов.

Психологът уточни, че през 20-те години на ХХ век има проблем с терминологията на английски език, тъй като думата "секс" се ползва като полов акт, терминът "джендър" означава пол.

Вие казвате "аз не съм джендър", значи сте безполов, каза Игов по адрес на Богданов.

Психологът недоумява, че е обърнато внимание на реакцията само на един родител от Перник. Само една майка каза: "Детето ми е засегнато" и тя има право да го каже. Но вие не чухте останалите десетина, които са съгласни да има такава програма в училище, каза психологът.

Не може да вървиш напред, обърнал глава назад, каза Игов.

Според него, за да е адекватна една програма трябва да има научен консенсус. В Перник има един единствен родител, който се оплака.

От своя страна Богданов призова да е по-внимателен подхода с тези НПО, на което Игов запита: "мислите ли, че министерството има потенциалът (да проверява неправителствените организации)".

"Всяка инициатива, която се предприема, се намира една малка тълпа, която го отхвърля. Някои хора се заиграват със страховете на хората. Когато хората отричат нещо, трябва да предлагат алтернатива. От ваша страна алтернатива не сме виждали", допълни Игов.