Елин Пелин, Христо Ботев и Пенчо Славейков са авторите, по които кандидат-студентите за Софийския университет ще пишат по време на изпита по литература от редовната кандидатстудентска сесия.

Минути преди 9.00 часа две кандидат-студентки изтеглиха темата за интерпретативно съчинение и съпоставка по цитати, по които зрелостниците ще показват знания.

„Човекът, домът и родът" в повестта „Гераците" на Елин Пелин бе първата изтеглена тема, която предизвика повече въздишки на облекчение, отколкото на страх.

Контролната тема пък беше „Човекът и историята" в романа „Железния светилник" на Димитър Талев.

Никол Гаврилова от Самоков изтегли двата цитата, по които младежите ще трябва да разсъждават, съпоставяйки проблематиката, заложена в тях.

На кандидат-студентите се падна да пишат по „Борба" на Христо Ботев и по стихотворението на Пенчо Славейков „Докле е младост".

По първи впечатления темата не се видя особено благодатна на повечето кандидат-студенти в аудиторията и няколко от тях побързаха да отбележат, че ще пишат за Елинпелиновите „Гераци".

Контролната тема с цитати беше фокусирана върху вярата в стихотворението „Вяра" на Никола Вапцаров и „Септември" на Гео Милев.

В аудиторията, в която бяха теглени темите, нито един от кандидат-студентите не напусна веднага залата, като младежите показаха решимост да демонстрират това, което са успели да научат по литература през последните две години.

Председателят на изпитната комисия проф. Николай Чернокожев определи и двете теми като добре формулирани и гарантира, че те нямат за цел да подведат кандидат-студентите. Той отбеляза, че цитатите винаги са вариант с повече трудност, но въпреки това е уверен, че добре подготвените ще се справят успешно.

По думите му, на изпита на литература за Алма Матер се явяват предимно млади хора, ориентирани към следване на Право, където се изискват високи оценки именно по литература и по история, тъй като в много от другите специалности, в които се влиза с литература, има по-атрактивни изпити за кандидат-студентите като тези по чужди езици.