От КНСБ са в готовност за подписване на анекс за ръст на възнагражденията на академичния състав във Висшите училища, информират от синдиката.

Ресорната организация на КНСБ е в очакване за сключване на анекс към Националното споразумение, вписано като Браншови Колективен трудов договор за висшето образование, с който да се осигури вдигането на месечните възнаграждения за всички академични длъжности и получаване на очакваните от април тази година увеличения. 

Средната учителска заплата да е 2032 лв. от 1 септември, ще иска МОН

Средната учителска заплата да е 2032 лв. от 1 септември, ще иска МОН

С 20% се повишава добавката за храненето на децата

Писмото е изпратено от лидера на НБС ВОН Лиляна Вълчева до премиера в оставка Кирил Петков, до министрите на финансите Асен Василев и на образованието и науката Николай Денков и до Съвета на ректорите.

Писмото е по повод разпределянето на допълнителните средства в размер на 20 млн. лв. в зависимост от броя на заетия числен състав по академични длъжности към 01 април 2022 г., както и спрямо договорените нива на основни месечни възнаграждения за всички академични длъжности, постигнати в края на 2020 г. с Националното споразумение между МОН, Съвета на ректорите и национално представителните синдикати ВОН-КНСБ и СВО-КТ "Подкрепа". 

БАН иска преработка на част от новите правила за университетските преподаватели

БАН иска преработка на част от новите правила за университетските преподаватели

Българската академия на науките принципно подкрепя предложените от МОН промени

В Министерството на образованието и науката е внесена таблица от ВОН с изчисления, подкрепена с 21 декларации на 2/3 от държавните Висши училища, която да послужи при преговорите по анекса, както и за актуализация на Постановление № 371 от 17 декември 2020 г. на Министерския съвет, отнасящо се до началното основно месечно възнаграждение на академичната длъжност Асистент.

Според таблицата разпределянето на предвидените 19 562 580 млн. лв. е както следва:

за академичните длъжности Асистент и Главен асистент - началното основно месечно възнаграждение е съответно 1500 лв. и 1600 лв.; за академичните длъжности Доцент и Професор - съответно 1740 лв. и 1940 лв.

Разликата от 437 420 лв. е предвидена при евентуално изравняване на сумите за ДВУ при преговорите в МОН, както и за допълнителни средства за нехабилитирания състав на колегите от МУ-Плевен.

Изчислението е направено за 9-месечен период при ръст 15,4 % за академичните длъжности Асистент и Главен асистент при стъпка от 100 лв., а за академичните длъжности Доцент и Професор съответно 16 и 21,25 %.

Синдикалното ръководство потвърждава, че при изчисленията е ползвана утвърдената методика, на чиято база са подписаните начални възнаграждения в Националното споразумение от 25 ноември 2020 г. и Браншовия Колективен трудов договор, вписан в регистъра на ИА ГИТ на 01 февруари 2021 г.