Има ученици, които много трудно ги мотивираме да учат. 14% от децата не завършват образование, като отпадането е предимно след 7 клас. Това призна на празничния 24 май - Денят на българската просвета, култура и славянската писменост образователният министър Красимир Вълчев. Тенденцията на отпадане от училище продължава вече 16 години.

Българските учители заслужават да бъдат аплодирани и показаха по време на извънредното положение, че са иновативни и отговорни. Ако има добри учители, ще имаме и добри специалисти, изтъкна Вълчев в студиото на Нова телевизия.

Красимир Вълчев: Образованието е най-важната инвестиция

Красимир Вълчев: Образованието е най-важната инвестиция

По повод 24-и май - Ден на българската култура и просвета и на славянската писменост

Образователният министър иска децата да се върнат в училище, защото действието в класната стая е незаменимо. Вълчев се надява началото на следващата година да бъде в реална класната стая, а не дистанционно и електронно.

В момента важното е, че успяхме да спасим учебната година. 10-11% от децата са останали необхванати от електронното обучение, отчете той.

Дистанционното обучение няма да замени класната стая
Обновена

Дистанционното обучение няма да замени класната стая

Вълчев ще търси микса между традиционното и електронното обучение

Най-големи колебания в МОН имали за отварянето на детските градини, защото никой не може да даде гаранции, а коронавирусът още е сред нас. Родителите, ако имат друга възможност, да не пускат децата в детска градина, тъй като в групата децата си взаимодействат, призова отново Вълчев.

Вълчев очаква да има затруднения със завръщането на педагогическия персонал в детските градини и ясли, като най-голям ще е проблемът със завръщането на медицинските сестри в яслите.

Изпитите ще се проведат при строга дистанция. Вълчев обясни, че с приемен изпит, а не с оценките от матурите, ще се влиза в специалностите Фармация, Медицина и Дентална медицина.

Образователният министър посъветва учениците да отложат баловете за края на юни и началото на юли.

Абитуриентите "спазиха" всички мерки за безопасност

Абитуриентите "спазиха" всички мерки за безопасност

Изпращането се премести пред Националния исторически музей