Данни на Министерството на образованието и науката сочат, че 21 хиляди деца са отпаднали от училище само за 1 година. Децата, които отпадат от образователната система, са предимно от ромски произход. Това стана ясно по време на Националната кръгла маса по проблемите с етническата интеграция, която се провежда в Асеновград, съобщи БНР.

Дискусията се проведе главно относно образованието и трудовата заетост на етническите групи в България. В срещата участваха вицепремиерът Валери Симеонов и омбудсманът Мая Манолова. Относно нивото на образованието становище представи зам.-просветният министър Деница Сачева. Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова ще представи доклад по тема "Трудова заетост".

Във форума участват също представители на Националното сдружение на общините в България, както и експерти от различни институции.

Кръгла маса в Асеновград за проблемите с интеграцията на циганите
Обновена

Кръгла маса в Асеновград за проблемите с интеграцията на циганите

Отварят полицейската приемна в ромската махала

Припомняме, провеждането на Националната кръгла маса беше обявено преди около месец от кмета на Асеновград Емил Караиванов в хода на една от срещите с протестиращите жители по повод нападението над деца от група роми в града.

В началото на срещата Симеонов обяви, че всички мерки, които са били набелязани от държавното и местното управление по време на протестите в Асеновград, са били изпълнени.

Припомняме и че днес вицепремиерът Валери Симеонов, вътрешният министър Валентин Радев и главният секретар на МВР Младен Маринов откриха новата приемна на Районното полицейско управление в ромския квартал "Лозница". Полицейската приемна беше една от предвидените мерки след нападението на роми и серията от протести в Асеновград.

Симеонов иска полицейско управление във всяка циганска махала

Симеонов иска полицейско управление във всяка циганска махала

Трябвало да се провери и обществената поръчка за ремонта на парламента

В хода на дискусията Симеонов коментира и предприетите действия от правителството в сферата на образованието. По думите му образователната стратегия предвижда да се осигури по-голямо присъствие на децата в училищата. За това работели групи от различни институции, чиито мерки обхващали не само всички деца в и извън образователната система, но и родителите, които не осигурявали присъствието на децата в учебната среда.

"Държавата ще положи за първи път такива мащабни усилия и съм сигурен, че те ще дадат резултат по отношение на обхващането на всички цигански деца в образователната система", допълни Симеонов.

Създават екипи за задържане и записване на децата в училище

Създават екипи за задържане и записване на децата в училище

Всеки седми ученик - преждевременно напуснал училище

От своя страна омбудсмана Мая Манолова посочи, че третият механизъм за обхващане на всички деца в училище е добър. Тя обяви и че ще следи действията на правителството по този въпрос.

Според омбудсмана училищните форми за 4-годишните трябва да са безплатни. По думите ѝ това би струвало на държавата между 18-19 млн. лв., които следвало да бъда осигурени от бюджета на МОН.

Според Манолова следващата стъпка е на децата в предучилищните заведения да бъде осигурен безплатен обяд.

Манолова призова и държавата да отделя повече средства за инвестиции в образованието. По думите ѝ инвестициите в образование означават по-малко пари за РПУ-та, затвори, за силови мерки, за социалното министерство и социални помощи.

Трудовата заетост ще се дискутира по-късно днес.

МОН подготвя нов модел за финансиране на училищата и детските градини

МОН подготвя нов модел за финансиране на училищата и детските градини

Искат също по-качествени учебници и нови учебни програми