Министерството на образованието и науката подготвя нов модел за финансирането на училищата и детските градини в страната. Това заяви пред БНТ председателят на образователната комисия в парламента Милена Дамянова.

Дамянова посочи, че идеята на МОН е делегираните бюджети на заведенията да не зависят само от броя на децата в тях. В подкрепа на тази идея се обяви и заместник-председателят на образователната комисия Анелия Клисарова, според която 22% от учениците спират да ходят на училище между пети и седми клас.

Дамянова и Клисарова се обединиха около идеята, че образователната ни система има нужда от по-добър подход, нови учебни програми и по-качествени учебници. По този начин можело да се реши проблемът с отпадането на деца от училище. Новите учебници били и необходимост, защото старите такива не отговаряли на съвременните потребности на учениците.

139 проекта за учебници минават на втори етап пред МОН

139 проекта за учебници минават на втори етап пред МОН

Проектоучебниците за втори и шести клас получиха оценки

Бюджетните промените предвиждат делегираните бюджети в учебните заведения да осигурят по-голяма подкрепа за възпитателите, работещи с деца от уязвими групи. Според Дамянова нужда от такъв диференциран стандарт има и в училищата от малките населени места, където се наблюдава дефицит на специалисти. " Ще бъдат изведени като отделен компонент режийните разходи, като ток, отопление, които така или иначе не зависят от броя на учениците", допълни Дамянова.

Председателят на образователната комисия коментира и предложението на БСП частните училища да отпаднат от държавния бюджет. Според Дамянова тази идея не била добра, защото частните училища били признати като част от системата и като такива било редно спрямо тях и спрямо държавните училища да има еднакво отношение.

Година платен отпуск на всеки 4 г. за преподавателите, искат от синдикат "Образование"

Година платен отпуск на всеки 4 г. за преподавателите, искат от синдикат "Образование"

МОН да утвърждава един проект учебници, финансирани от държавата