В Асеновград се провежда Национална кръгла маса за намиране на ефективни решения на проблемите, свързани с етническата интеграция в страната.

Във форума участват вицепремиера Валери Симеонов, зам.-министърът на образованието Деница Сачева, зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова и омбудсманът Мая Манолова, съобщи БНР.

Възобновяват протестите в Асеновград

Възобновяват протестите в Асеновград

Ще завършат на площада пред сградата на общината

Провеждането на Националната кръгла маса беше обявено преди около месец от кмета на Асеновград Емил Караиванов в хода на една от срещите с протестиращите жители по повод нападението над деца от група роми в града.

Още тогава стана ясно, че общината предприема сериозни мерки по премахване на незаконните постройки в ромската махала в Асеновград, както и изграждане на приемна на полицията в квартал "Лозница". Предвидено беше и в ромксата махала да бъдат разположени 5 нови зони за видеонаблюдение.

Събориха 16 незаконни постройки в ромския квартал в Асеновград

Събориха 16 незаконни постройки в ромския квартал в Асеновград

Със засилено полицейско присъствие

Във форума участват също представители на Националното сдружение на общините в България, както и експерти от различни институции.

Предвидено е и днес вицепремиерът Валери Симеонов, вътрешният министър Валентин Радев и главният секретар на МВР Младен Маринов да открият новата приемна на Районното полицейско управление в ромския квартал "Лозница".

Симеонов иска полицейско управление във всяка циганска махала

Симеонов иска полицейско управление във всяка циганска махала

Трябвало да се провери и обществената поръчка за ремонта на парламента

Въпреки мерките на управляващите обаче напрежението в Асеновград на стихва, съобщи Нова телевизия. Гражданите са обявили, че в неделя, 27 август, в града ще се проведе нов протест. Причината за недоволството е липсата на комуникация между институциите и жителите на града.

Според местните отварянето на приемна на полицията в ромския квартал няма да реши проблемите им.