За значително нарастване на агресията сред българските ученици алармират от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и изтъкват, че те често са подкрепяни от своите родители и остават безнаказани от обществото.

Особено драстични са случаите, когато тази агресия е насочена срещу учители, директори и се оказва яростна съпротива срещу опитите да се вземат решения на педагогическите съвети за санкциониране на такива прояви, твърдят от организацията.

Според тях ситуацията в българските училища все повече прилича на диктатура, която агресивните ученици налагат над толерантните си връстници.

От КТ "Подкрепа" искат да се пишат оценки за поведение

От КТ "Подкрепа" искат да се пишат оценки за поведение

Настояват оценките да са балообразуващи за учениците

От Синдиката обясняват, че често, вместо да помогнат на децата си да коригират поведението си, родителите се превръщат в съучастници на непристойните им постъпки.

Нараства и броят на сигналите в Синдикат "Образование" от родители, чиито ученици са пострадали от агресията на свои съученици, информират от организацията.

Учителка напусна работа след агресия от родител и ученик-второкласник

Учителка напусна работа след агресия от родител и ученик-второкласник

Полицаи и училищни инспектори проверяват случая

Те разказват за случай, в който ученик в начален етап удря с юмруци в корема класния си ръководител и двамата зам.- директори, а майка му заплашва училищните власти, като се позовава на регламентираното в новия училищен закон право на ученика в начален етап да не бъде наказан с преместване.

От Синдиката подчертават, че съществува цяла поредица от подобни случаи - учител е съден от родител на ученик в Ботевград, а в Бургас ученици съдят директор за това, че са наказани за фалшиви медицински бележки.

Гимназия наказа ученици заради фалшиви извинителни бележки, те я съдят

Гимназия наказа ученици заради фалшиви извинителни бележки, те я съдят

Възпитаниците на Руската гимназия в Бургас пуснали жалба в Административния съд

Те са на мнение, че липсата на работещи инструменти за справяне с бруталността е характерен белег на анархичните образователни системи, характерни за страните от третия свят.

От Синдикат "Образование" призовават да спре намесата на МОН и Регионалните управления по образование в защита на родители на наказани ученици и на ученици, които нарушават училищните правила.

Ние настояваме за въвеждане на оценка за дисциплина, категорични са те и допълват, че по този начин ще се сложи край на агресията в образователните институции.

Ученик и учител се осъдиха взаимно

Ученик и учител се осъдиха взаимно

Случаят е съдебен прецедент

От организацията подкрепят и предложението на родители за създаване на наредба за защита от агресията в училище.

Този документ би спомогнал да бъдат ефективно защитени от физическо и вербално насилие толерантните ученици, авторитета на учителите и достойнството на всички служители, убедени са те.

Ученик удари учител и излъга, че е бил пребит

Ученик удари учител и излъга, че е бил пребит

Според първоначалната информация, детето е било прието в "Пирогов" с травми