В комисиите по избор на директори да има представител на синдикатите, но не и представители на Обществените съвети. Това предлагат от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" в писмо до медиите, посветено на конкурсите за училищни директори. Повод за настояването им е изготвянето от Министерството на образоването и науката нова Наредба за провеждане на конкурси за директор на образователните институции.

Мотивът им е, че в обществените съвети на училищата може да има хора без образование и способности да оценяват и избират директори, което е един много важен процес за доброто функциониране на училища и детски градини. Другият мотив - може да има желание да се угоди на представителите на обществените съвети по места, което да не е в полза на учениците.

Кабинетът дава над 2 млн. лв. на 72 училища с отличници

Кабинетът дава над 2 млн. лв. на 72 училища с отличници

Отпускат се и близо 18 млн. лв. за възстановяване на преходните остатъци на училищата от 2021 г.

От синдиката предлагат в комисиите за избор на директори на образователни институции да бъдат включени представители на синдикалните организации от съответната образователна институция .

Те се мотивират с факта, че в училищата и детските градини работят педагогически специалисти, които до голяма степен са запознати с нормативната уредба в образователната система, т.е. имат достатъчна експертиза да оценяват знанията на кандидатите.

Изтъквайки необходимостта от добра материално-техническа база и добри учебни помагала, както и нуждата от достатъчно компетентност за оценка на визията за развитието на учебното звено на кандидатите от синдиката признават, че е важен и микроклимата в учебните заведения.

Скъпият ток може да затвори училища и детски градини

Скъпият ток може да затвори училища и детски градини

Съюзът на директорите иска увеличение на стандарта

Изборът на креативен, отворен към учителите и проблемите им директор би бил правилният за доброто развитие на институцията, пишат синдикатите и предлагат в комисиите да бъдат включени представители на синдикалните организации в съответното учебно звено.

"Изхвърлянето на синдикатите от директорските комисии и включване на лица с безкрайно спорна компетенция е отворената врата за зловредни политически интервенции. МОН обяви война на политизацията на образованието и точно тук е мястото на практика да го докаже", мотивират се от синдикалната организация.