Вицепремиерът Меглена Кунева е новият министър на образованието и науката. Тя седна на стола на просветния министър със 104 гласа „за", 66 „против" и 33 „въздържал се". Правото си на глас упражниха 203-ма народни избраници.

Шанс за образователна реформа на Кунева дадоха 80 депутати от ГЕРБ, 13 от Реформаторския блок, 8 от БДЦ и 3-ма независими.

Против нейния избор обаче застанаха 35 депутати от БСП, 21 от ДПС, един от РБ, двама от ПФ, петима от „Атака" и двама независими.

„Въздържаха се" шестима от РБ, 15 от ПФ, трима от БДЦ, 9 от АБВ.

Секунди след избора на Кунева, двама народни представители от Патриотичния фронт обявиха от парламентарната трибуна, че поради техническа грешка гласът им е отчетен неправилно и системата е отчела „за”, макар че те са били „въздържал се”.

Председателят на парламента Цецка Цачева прие казаното и посочи, че и друг път е имало такива грешки.

Така Кунева бе избрана за министър на образованието със 104 гласа „за”, вместо първоначално обявените 106 гласа "за".

Кадиев предложи скандална поп певица за просветен министър

Кадиев предложи скандална поп певица за просветен министър

Ако се търси красива и скандална жена за този пост

С това си решение депутатите освободиха проф. Тодор Танев от поста министър на образованието, с което му разрешиха да стане съветник на премиера.

Минути, след като бе избрана за нов просветен министър, вицепремиерът Меглена Кунева реши да направи обръщението си не пред депутатите в пленарна зала, а пред журналистите в кулоарите на парламента.

Тя започна като благодари на всички, които са подкрепили намирането на изход за българското образование. „Българското образование трябва не просто да излъчва стабилност, а трябва да има силна тяга напред", убедена е Кунева. Тя още от сега знае, че това става с изпълнение на закона и с визия за това какво следва в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен етап.

„В момента всички реформи, свързани с образованието, са въпрос на кураж", заяви Меглена Кунева. Именно куражът е това, което я е накарало да седне на стола на просветния министър.

„Ако става въпрос за власт, аз по-вицепремиер от това, което съм в момента, няма как да стана с МОН", изтъкна Кунева. На старта на работата й като министър на образованието тя знае, че трябва да се сглобят много неща в образованието. „Но ако загубиш кураж, губиш всичко", призна вицепремиерът.

„Ще работя с всички, за да може най-сетне да кажем, че ние имаме една национална цел", обеща Кунева. Тя обяви, че нейната цел ще е образованието да стане националната цел, която да обедини парламента и нацията.

Кунева не поиска да отговаря на никакви въпроси за това какъв ще е екипът й или пък как ще се справя с двата си поста.

Депутатите могат да изберат Меглена Кунева за министър и с 66 гласа

Депутатите могат да изберат Меглена Кунева за министър и с 66 гласа

Ген. Атанасов поиска премиерът сам да представи кандидатурата й в НС

По време на дебата преди гласуването социалистите изразиха мнение, че премиерът Бойко Борисов се е изплашил и затова сменя Тодор Танев с Меглена Кунева. 

Атакистите пък обвиниха Кунева, че е като дялан камък – където я сложели, там пасвала. Проф. Станислав Станилов заяви, че и за министър на здравеопазването да я номинират, тя пак ще се съгласи, и за министър на икономиката, тя пак ще е съгласна и ще напише стратегия за един ден.

АБВ иска кандидатурата на Кунева да бъде оттеглена
Обновена

АБВ иска кандидатурата на Кунева да бъде оттеглена

Това било по-разумният подход, дори и на финалната права

Лютви Местан пък попита всички, които смятат да гласуват „против” и „въздържал се” дали са готови за предсрочни парламентарни избори през май. Той предупреди колегите си, че с гласовете си „против" и „въздържал се" ще бламират не Кунева, а самия премиер.