"Образованието и уменията са основата, върху която градим нашето бъдеще. Те са стратегическа инвестиция в устойчивото развитие на обществото и икономиката. Образователните системи обаче трябва да чуват сигналите на бизнеса". Това заяви във видеообръщение европейският комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел към участниците в съвместния българо-скандинавски семинар "Сътрудничеството между университетите на бъдещето и частния сектор", който се организира днес в Дома на Европа в София.

Форумът беше открит от министър-председателя Кирил Петков в присъствието на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков.

По думите ѝ тясното сътрудничество между висшите учебни заведения и индустрията е от ключово значение, и е важно да гарантираме, че завършващите висше образование са готови за професионалния живот и не можем да направим това без да знаем от какви умения се нуждае частният сектор.

Еврокомисарят Мария Габриел сподели инициативи, по които тя работи, свързани с образованието. "През януари представих амбициозна европейска стратегия за университетите, която се ангажира с изграждането на силна връзка между висшето образование, бизнеса и обществото. За това е необходимо да насърчим стажовете по европейската програма "Еразъм+", за да достигнем 100 000 стажанти за всяка година. Например в стартиращи предприятия и в предприемачески организации, отбеляза Габриел.

От 2023 г. ще осигурим европейска подкрепа за разработването на инкубатори в рамките на висшите учебни заведения, в тясно сътрудничество с предприемаческия сектор. По този начин ще се помогне на студентите-предприемачи да развият идеите си в предприятия", каза еврокомисарят.

Денков: Промените, които правим създават напрежение в хората

Денков: Промените, които правим създават напрежение в хората

По думите му важно е как се класифицират преподавателите

Мария Габриел посочи, че от следващата година ще се предостави и подкрепа за инициативата "Новатори в училище", за да могат училищните партньорства да включват водещи личности от стартиращи предприятия. Те ще действат като посланици и наставници, и ще вдъхновяват младите хора за нови идеи и решения.

Продължаваме с подкрепата за нашите алианси на знанието по "Еразъм+". Това са проекти, които подкрепят сътрудничеството между университетите и бизнеса. В България вече 20 организации участваха в такива проекти, някои от които още са в процес на изпълнение.

Европейският институт за иновации и технологии е най-голямата иновационна екосистема в Европа, която обединява над 3000 партньори от водещи научни, изследователски и образователни институции, както и от бизнеса. Силните страни на института са връзката с образованието, подкрепата на процеса от идеята до бизнес-модела и регионалната насоченост. Една от новите идеи на Европейския институт за иновации и технологии има за цел да подкрепи университетите с експертиза и обучение, с достъп до иновационната екосистема на института и с финансиране. Целта ни е да отключим иновативния потенциал на университетите, обясни еврокомисарят.

Университетите и бизнесът са близко до сърцето на Кирил Петков

Университетите и бизнесът са близко до сърцето на Кирил Петков

Ако няма изобретения, няма как да има иновации

Мария Габриел говори и за инициативата "Момичета в кръговата икономика", която се реализира в сътрудничество с Европейския институт за иновации и технологии. Тя цели да предостави на момичета от 14 до 18 години в цяла Европа цифрови и предприемачески умения чрез учебна програма за кръговата икономика. Само през миналата година 8000 момичета са имали достъп до това обучение. Планираме още 10 000 момичета през тази година да участват в това обучение, а крайната цел е поне 40 000 момичета да се включат в тези обучения в следващите години. Имаме голяма нужда от таланта на момичетата в предприемачеството, каза още тя.