Учители от Брацигово са участвали в одобряването на учебника, разбунил духовете в града, стана ясно от думите на просветния министър Сергей Игнатов по време на петъчния парламентарен контрол.

Припомняме, в изданието за четвърти клас по предмета "Човек и общество" Брацигово не е споменат сред градовете, които участват в Априлското въстание. Липсва и името на Васил Петлешков.

Червеният депутат Петър Курумбашев се поинтересува кои са авторите учебника и ще бъде ли изтеглено това издание. В отговора си Игнатов обясни, че учебникът на издателство „Просвета" е одобрен през 2005 г. Съдържанието му е оценявано от петчленна комисия от експерти.

В избора на учебника, който е довел до неговото класиране и одобряване от министъра през 2005 г., са участвали всички учители в страната, които преподават предмета „Човек и общество", включително и тези от община Брацигово, изтъкна Игнатов. Единствено училището в село Козарско не е одобрило изданието.

2 488 е общият брой на учителите, участвали в избора на учебника, стана още ясно от думите на Игнатов. Той добави, че през 2009 г. изданието е бил преработено с цел използването му за повече от една година. Отговорът на просветния министър видимо не удовлетвори Курумбашев, който изрази съмнение, че преподаватели от Брацигово не биха искали имената и приноса на техните деди да бъдат споменати в учебниците.

Не можем да накажем 2 488 представители на учителската общност, които са одобрили този проект, поясни Игнатов.

Той допълни, че това, което се прави в момента е преглед на всички държавно-образователни изисквания и тяхната промяна. Ще има нови учебни програми и учебници, съобщи още просветният министър.

Въпреки че не отговори на въпроса дали учебникът ще бъде изтеглен, просветният министър се ангажира, че лично ще се заеме със случая, който определи като пропуск.