Младите хора нямат вътрешна мотивация и не изпитват удоволствие от ученето. Това мнение изрази психологът от БАН доц. Маргарита Бакрачева, цитирана от БТА. Тя обясни, че това се дължи на девалвацията на образованието и загубата на ценности, които характеризират цялото ни общество. Днес, в красивата рамка на "общество, основано на знанието", България не се вписва изобщо, категорична  е психоложката.

Тя направи психологически портрет на поколението на сегашните около 58 000 зрелостници, сред които и преписвачи.

Припомняме, за пръв път тази година във всички изпитни зали в училищата по време на матурите в 12 клас имаше видеокамери. Вероятно и това е причината много зрелостници да бъдат хванати да преписват и изпитните им работи да бъдат анулирани. Същевременно стана ясно, че в училища из страната директори са карали учители да решават матурите на ученици. По този начин искали да се подсигурят, че зрелостниците ще ги вземат и ще завършат средното си образование.

Маргарита Бакрачева отбеляза, че на първо място би искала да премести фокуса от портрет на зрелостниците към портрет на образователната система у нас. Тя е на мнение, че учениците се водят от очаквания, които имат те за живота си и за възможностите за реализация, предоставящи им се от социалната и икономическа среда чрез пазара на труда.

Психоложката смята, че в момента образованието е един от най-често продаваните продукти на пазара не само у нас, но и навсякъде по света. Като недостатък на родното образование тя посочи твърде високата академичност. Антиподът му в САЩ, а напоследък и в Европа, се изразявал в изцяло практическа насоченост без фундаментални знания. Това били два полюса, в които децата се губят. Бакрачева е категорична, че в момента няма нито една държава, в която да не се отчитат недостатъците в образованието.

Маргарита Бакрачева коментира, че психологическата експертиза в образованието се неглижира. Според нея психолозите могат да бъдат много полезни за образователната система.