Имам усещането, че никога българските институции не са обръщали гръб така на научната общност, както сега. И нямам разумно обяснение за това.

Това заяви президентът Георги Първанов при откриването на тържественото събрание на БАН, посветено на Деня на народните будители и българските учени.

Ние сме една от малкото нации в света, които имат два празника, свързани с духовността - 24 май и 1 ноември, заяви в началото на словото си президентът Първанов.

По думите му Денят на славянската писменост възниква спонтанно и сам по себе си генерира съпротивителна сила у населението. Обратното - 1 ноември възниква с решение на Министерски съвет.

Макар този празник да е стимулиран отгоре, той никога не става казионен. За неговото утвърждаване много важен фактор са БАН и другите научни учреждения, подчерта държавният глава.

Този празник стартира като ден на заслужилите българи, припомни той и попита: „Имаме ли критерии що е това заслужил българин днес?"

Науката и учените са историческа част от разбирането за будителство, каза още той.

Според  него няма как да има работеща стратегия, ако няма ясна стратегия за развитие на българската икономика. По думите му, когато тази визия отсъства, съвсем естествено е на науката да се гледа като тежест, като досаден разход.

У някои представители на властта личи отношението на досада към научната общност, изтъкна Първанов и подчерта, че липсва диалог в научната общност.

Не можеш да правиш реформа, ако не си отчел мнението на хората, които работят в тази система, заяви още държавният глава и допълни, че не става дума само за доходите на научните работници, но отбеляза, че все пак тези хора имат семейства.

Трагично изоставаме по отношение на базата и условията за работа в сравнение с ЕС, стана ясно от думите му. Ключовата дума е конкурентоспособност. Тя не слиза от устата на европейските лидери, подчерта още президентът Първанов.

По думите му основен лост в стратегията „Европа 2020" е наука и образование. И досега българската наука има своята конвертируемост, за разлика от много други неща, които правим в политиката и икономиката, посочи президентът Първанов.

Към научните работници от БАН той отправи извинението си за това, което не е направил той и президентската институция като цяло през годините. Ние сме на едно от последните места по брой на учени в Европа, цитира статистика президентът и добави, че сме на едно от първите места по брой на личен състав в системата на МВР.

Да сте чували някой да говори за реформа в тази система, попита президентът Първанов.

В края на словото си той цитира заглавие на книга на Самюел Хънтингтън „Къде сме ние" и призова в Деня на будителите българските учени също да си зададат този въпрос.

На журналистически въпрос относно политическия проект Първанов заяви: „За проекта няма да говоря, има друга тема."