Изпитите за учениците, завършили 7-и клас, по български език и литература ще се проведат на 21 май 2014 г., а на 23 май 2014 г. - по математика. Началото и на двата изпита е в 10 часа, съобщиха от МОН.

Експертите припомнят, че в изпитния процес учениците трябва да спазват някои правила.

Преди започване на изпита учениците трябва: Да се явят в изпитната зала с документ за самоличност и със служебната бележка, удостоверяваща мястото за явяване на приемни изпити; да заемат определените им места не по-късно от 9:45 часа; Да предадат на квесторите за съхранение на видно място по време на целия изпит изключена мобилната си комуникационна техника; Да носят ида ползват за изпита: син цвят химикалка; по математика – и линия, пергел, транспортир, триъгълник, молив и гума; под контрола на квесторите учениците отделят идентификационната бланка от листа за отговори, попълват я и я поставят в малкото пликче, без да го залепват;

По време на изпита учениците: Пишат със син цвят химикалка, чертаят с черен молив; Не ползват коректори, калкулатори, справочници и мобилна комуникационна техника; Не шумят и не извършват действия, които нарушават нормалното протичане на изпита; Не поставят знаци, които могат да нарушат анонимността на изпитната работа; Не може да напускат изпитната зала – по-рано от 30 минути след началния час на всеки от модулите; след изтичане на времето за работа върху модула Национално външно оценяване (НВО), ако ще работят по допълнителния модул; Получават тест и листове за чернова и започват работа след обявяване на началния час от квестора; Имат право да нанасят означения, да правят изчисления по задачите в тестовете.

Първата страница на тестовете е инструкция как да се работи – прочита се внимателно; Внимават при попълването на отговорите в листа за отговори – на правилното място и с правилното означение (Х); Ученикът може да се откаже от вече означен верен отговор, като запълни съответната буква и зачертае със знака Х друг отговор; След изтичане на времето, определено за работа по модула НВО, се поставя листът за отговори в средния по големина хартиен плик и ученикът го запечатва, след което го поставя в големия хартиен плик, без да го запечатва; Изслушват един път текста за преразказ от диска или прочетен от консултанта по БЕЛ; Получават един екземпляр от текста за преразказ и го четат самостоятелно в рамките на 15 минути, след което го връща на квесторите; По време на изслушването и на самостоятелното четене на текста за преразказ нямат право да си водят бележки.

След приключване на изпита учениците: На работното си място, след проверка от квестора за правилното попълване на идентификационната бланка, поставят бланката в малкото пликче, залепват го и го поставят в големия плик, заедно със свитъка за допълнителния модул (ако е работено по него), черновата и вече запечатания среден по големина хартиен плик с листа за отговори от модула НВО, след което залепват и големия плик, предават го заедно с тестовата книжка на квестора, неизползвания свитък за допълнителния модул и неизползваните листове за чернова (ако има такива) и се подписват в протокола за дежурство преди излизане от изпитната зала.

Относно Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) на дванедесетокласницитеот МОН също дават указания.

До 20 май 2014 г. дванадесетокласниците, които са заявили желание да се явят на държавни зрелостни изпити, трябва да получат служебната си бележка, че са допуснати до изпитите. В бележката се отбелязват датата, часът и мястото, където всеки зрелостник трябва да се яви на 21 май на задължителния ДЗИ по български език и литература и на 23 май на втория задължителен изпит по предмет по избор. Ако завършващите 12-и клас са изявили желание да се явят и на трети изпит по желание, също ще получат указания къде и кога ще се проведат изпитите по посочените от тях предмети.

Зрелостните изпити започват в 8.00 часа и са с продължителност 4 астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности продължителността е 6 астрономически часа.

В деня на всеки изпит зрелостникът трябва: Да се яви в сградата, в която ще полага ДЗИ, с документ за самоличност (лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС) и със служебната бележка за допускане до държавни зрелостни изпити; Да заеме определеното му работно място 15 минути преди началото на изпита; Да предаде на квесторите изключените си мобилни телефони; Да носи и ползва химикалка, която пише с черен цвят; Да не напуска изпитната зала по-рано от 1 час след началото на държавния зрелостен изпит.

Всеки зрелостник получава изпитен комплект, който съдържа: Лист с указания за работа и прикрепена към него идентификационна бланка, лист за отговори и свитък за свободните отговори. Баркодовете, намиращи се на идентификационната бланка, на листа за отговори и на всяка страница от свитъка за свободните отговори, са уникални и поредни, чрез тях се гарантира еднозначното съответствие между всички компоненти на изпитния комплект, поради което не трябва да се разделят.

Всеки зрелостник получава и копие на изпитния вариант за съответния изпит, като има право да работи върху теста, но е задължително да отбелязва верните отговори САМО върху листа за отговори и върху свитъка за свободните отговори. В различните изпитни варианти има три вида въпроси/задачи:

Въпроси от затворен тип с дадени възможни отговори, от които само един е верен. Отговорите на тези задачи трябва да се отбелязват с черен химикал в листа за отговори, а не върху тестовата книжка. Верният отговор се отбелязва със знака Х в кръгчето с буквата на съответния отговор.

 

Ако след това ученикът прецени, че първоначалният отговор не е верен и иска да го поправи, трябва да запълни кръгчето с грешния отговор и да отбележи с Х буквата на друг отговор, който приема за верен.

За всяка задача трябва да е отбелязан не повече от един действителен отговор. Като действителен отговор на съответната задача се приема само този, чиято буква е отбелязана със знака Х.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература включва 41 задачи – 40 тестови задачи с максимален брой точки 70 и една задача за създаване на аргументативен текст, свързан с художествена творба или с откъс от нея, с максимален брой точки 30.

Общият максимален брой точки е 100.