Общо 9250 семейства, чиито деца не посещават училище, са били посетени от екипите за обхват в образователната система от началото на учебната година, съобщава Министерството на образованието и науката.

От 16 септември 1222 групи от учители, психолози, социални и здравни работници, медиатори, полицаи и служители на други институции търсят незаписани или отпаднали ученици по домовете им, провеждат срещи с родители и се опитват да накарат децата да влязат в клас.

Днес просветният министър проф. Николай Денков се включи лично в един от екипите за издирване на деца извън образователната система в 4. ОУ "Г. С. Раковски" в Берковица. В училището се обучават 198 деца и ученици - всички от ромски произход. От МОН посочват, че петнадесет от тях са започнали да посещават занятията през тази учебна година благодарение на групите по междуинституционалния механизъм за обхват.

22 000 върнати в клас деца отчетоха от МОН
Обновена

22 000 върнати в клас деца отчетоха от МОН

35% от децата, отпаднали от образователната ни система, са заминали в чужбина

Министърът се срещна с родители на деца, които не посещават учебни занятия, и ги предупреди, че без да завършат училище, много врати ще останат затворени за тях.

Лошият цикъл, при който необразованите родители не разбират колко е важно образованието, трябва да бъде счупен, категоричен бе проф. Денков.

Според директорката на 4. ОУ "Г. С. Раковски" Таня Йонова честата смяна на местоположението на семействата усложнява работата по механизма за обхват.

Към началото на октомври 94,13% от децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст в страната са записани в детска градина или училище. Най-много са в Габрово (98,12%) и Благоевград (97,99%), а най-малко - в Кърджали (88,67%) и Шумен (84,67%). Целта на екипите по обхват е да доведат или задържат в училище над 46 000 деца.