14,5% увеличение на заплатите на учителите през 2022 г. Това е предложило Министерството на образованието на Министерството на финансите, съобщи във Фейсбук председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на 119. СУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София Диян Стаматов.

Той посочва, че според информация от МОН за предложения в републиканския бюджет за идната година се предвиждат 3,8% от БВП за образованието, като да има още 834 млн. лв. над средствата за тази година.

Стаматов поясни, че допълнителните средства ще се използват за следните дейности: 380 млн. лв. за увеличение на заплатите със средно 14,5 и 11,5% на стълбовете на единните разходни стандарти, както и 80 млн. лв. за увеличение на средствата за издръжка на училищата.

Учителите искат 10% увеличение на заплатите до края на годината

Учителите искат 10% увеличение на заплатите до края на годината

Синдикат "Образование" иска промени в училищния закон

Предвидени са и средства за обхват на 4-годишните деца, както и за компенсиране на неприетите деца в детските градини.

За следващата година се предвиждат и 120 млн. лв. за изграждането на училища и детски градини; 92 млн. лв. за Национални програми за образованието; 4,5 млн. лв. за стипендии за защитени професии; увеличение с 30% на средствата за безплатни закуски за децата от подготвителната група и за учениците от 1 до 4 клас; 8 млн. лв. за частните образователни институции; 40 млн. лв. за обновяване на училищните автобуси.

Вчера от просветното министерство съобщиха, че социалните партньори са подкрепили предложението им за бюджет на образователната система за 2022 г.

Еднаква учителска заплата за всички предлагат от синдикат "Образование"

Еднаква учителска заплата за всички предлагат от синдикат "Образование"

Настояват за незабавни промени в Закона за предучилищното и училищно образование