Министерство на образованието и науката (МОН) е изпратило препоръки на издателствата за учебниците по история. Това стана ясно от коментара на просветния министър Красимир Вълчев в отговор на журналистически въпрос.

Учебниците за десети клас по история обхващали цялата история на България във всички периоди, включително и най-новата история. За съжаление в най-новата история има разделителни линии, има моментни, които ни разделят и които са дискусионни, подчерта Вълчев.

Това време е квалифицирано като тоталитарно. То имало както своите позитиви, както и минуси. Ние сме направили своя цивилизационен избор, който включва определени ценности, подчерта Вълчев. Затова и базовите характеристики на комунизма трябвало да присъстват в учебниците.

Според него има минимизиране на някои факти, недостатъчен акцент върху тези базови характеристики на периода и на режима.  

Забелязвало се в учебниците опит да се даде положителен акцент върху някои несъществени елемента. Имало и някои откровено провокативни елемента в учебниците, по думите му. Затова е дал препоръки на издателствата да ги коригират. Едва след това ще бъдат издадени.

Тръгна петиция срещу подмяната на истината за комунизма в учебниците

Тръгна петиция срещу подмяната на истината за комунизма в учебниците

Адресирана до премиера и министъра на образованието…

Припомняме, че на 21 юни стана ясно, че е започнала петиция срещу подмяната на истината за комунизма в учебниците Тя е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Ден по-късно от СДС изразиха възмущението си от начина, по който е представен комунистическия режим в някои от предложените учебници по история за 10 клас.

Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов също се възмути от "скандалния опит за подмяна на истината за комунистическия режим" в новите учебници.

От "Демократична България" също бяха възмутени от манипулациите за комунизма в учебниците. 

Цветанов разтревожен от пропуски в новите учебници по история

Цветанов разтревожен от пропуски в новите учебници по история

Според него това е "скандален опит за подмяна на истината за комунистическия режим"