Партиите от обединението "Демократична България" са възмутени от манипулативното поднасяне на историята за комунистическия режим в учебниците за 10-ти клас за учебната 2019/2020 година, одобрени от МОН. 

От формацията изтъкват, че са поели политическа отговорност да не допуснат забрава и изкривяване на истината за "мракобесния и античовешки режим в периода 1944 - 1989 г. в България".

Настояват младото поколение да не бъде оставено да черпи информация само от тесни семейни и родови кръгове, където с течение на годините фактите биват субективно изкривявани, а често и съзнателно подменяни.

СДС възмутени от опита за подмяна на историята ни в учебниците

СДС възмутени от опита за подмяна на историята ни в учебниците

Осъждат премълчаването на важни факти за комунизма

"Няма да допуснем и добре организираната политика на "академично замитане под килима", което в крайна сметка фалшифицира общественото знание за тоталитарния период", изтъкват демократите.

"Демократична България" настояват истината за зверствата да не бъде педагогическо табу и подчертават: "На младите хора трябва да се представят не безобидни "нормализирани" версии на историята на комунизма, често граничещи с неприкрита носталгия по онова време: подобни учебници защитават режим, който е признат за престъпен със закон. Те не позволяват неговите престъпления да бъдат показани в цялата им грозота и не желаят подрастващите да знаят подробности за тази идеология, натоварена с огромна историческа вина."

Манипулираната памет и избирателният поглед към тоталитарния режим са риск за бъдещето на демокрацията в България, притеснени са от "Демократична България", като това е основанието им да настояват за спирането на въпросните учебници от печат и за много сериозно, отговорно към фактите, преработване на текстовете за периода 1944 - 1989 г.

Тръгна петиция срещу подмяната на истината за комунизма в учебниците

Тръгна петиция срещу подмяната на истината за комунизма в учебниците

Адресирана до премиера и министъра на образованието…

Дясноцентристката формация щяла да мобилизира този път масова подкрепа на исканията си, защото те били искания на огромен брой честни хора и демократи в България. Щели да инициират политически дебат за постигане на съгласие около онази историческа истина, която поколенията трябва да знаят и никога да не забравят.

"Настояваме правителството на Република България, в лицето на министъра на образованието, да инициира отговорен дебат в Народното събрание за гласуване на нова декларация с политическа оценка на тоталитарния период 1944 - 1989 г. Тя следва да зададе норма за списване на съдържанието на учебниците на нашите деца, при това с ясен, осъждащ характер на този период и идеология. Нека тази декларация бъде първата стъпка на законодателната, съдебната и изпълнителната власти, които отдавна трябваше да направят необходимото по осигуряване на юридическите и институционални условия, за СПАЗВАНЕ на приетия още през 2000 г. "Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен", завършва позицията на "Демократична България". 

Цветанов разтревожен от пропуски в новите учебници по история

Цветанов разтревожен от пропуски в новите учебници по история

Според него това е "скандален опит за подмяна на истината за комунистическия режим"