Стимулирането на възпитателната функция в училище е част от образователните дейности. Tози акцент постави на конференция "Ценности и образование" министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Темата е поставена в контекста на стратегията за възпитателната работа на министерството и училището.

"Необходим е разговор в няколко направления, като се развият и инструментите, с които да се формират ценностите, нагласите и поведението, както и какво е взаимодействието между родителите и образователните институции", подчерта Вълчев.

С нови 9000 върнати в училище деца се похвали властта

С нови 9000 върнати в училище деца се похвали властта

За отсъствия спрели помощите на 55 000 деца, ще спират на още толкова

По време на дискусията се обсъдиха и наборът от ценности, с които ще се осъществява възпитателната работа.

Със закона за предучилищното и училищното образование МОН ще насърчава у децата патриотични и граждански ценности, толерантност, естетическо и трудово възпитание, както дисциплина и отговорност.

По думите на Красимир Вълчев, възпитателните дейности са въпрос на постоянно взаимодействие между ученици и училище, но и между държавата, семейството и образователните институции.

Красимир Вълчев доволен от парите за образование

Красимир Вълчев доволен от парите за образование

С 20% се вдигат учителските заплати през 2019 г.

Тези ценности формират как изглежда обществото, целта е да проведем ползотворен разговор, който да има ефектите върху всяка една отговорна институция, заяви министър Вълчев.

Красимир Попов от Синдиката на българските учители посочи, че възпитанието на децата в общочовешки ценности е задача на цялото общество.

"Ако образованието дава на човека ерудиция и знания, то възпитанието му дава интелигентност и активност", коментира Попов.

Много са въпросите, свързани с въвеждането на адекватен възпитателен модел в съвременното общество, смята той. Те обхващат и европейските ценности.

На "бърза писта" подготвят 600 учители годишно

На "бърза писта" подготвят 600 учители годишно

Следващите години да има толкова учители, че училищата да имат възможност за подбор

Попов изтъкна необходимостта от национално проучване на нагласите, както и консенсус от страна на родителите какви трябва да бъдат ценностите, които училището възпитава у децата.

Проф. Сийка Чавдарова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", засегна психологическите аспекти като мотивацията за учене и обучение в образователна среда. Тя подчерта ролята на семейството при формиране на ценностна система у децата.

"Ценностите се формират в процеса на обучение като отношение и нагласи, а методиката попада изцяло в компетенциите на учителите", отбеляза Чавдарова.

Възпитанието в позитивни междуличностни отношения и социализацията на личността биха послужили за превенция на детската агресия.

Чавдарова изброи ценности, които училищната общност трябва да възпита у подрастващите. Това са активна гражданска позиция, добросъвестност, уважение към училището като институция, възпитание в съпричастност, формиране на правно съзнание, както и екологично възпитание.

От ВМРО питат министър Вълчев за джендър текстове в учебниците

От ВМРО питат министър Вълчев за джендър текстове в учебниците

В учебник за IX клас пише, че през юношеството може да се осъзнае влечение към същия пол

Според нея личността на учителя е основен възпитателен фактор като модел на личния пример. Учебното съдържание е основното средство за осъществяване на възпитателни взаимодействия. Ключова роля има и класният ръководител, който може да реализира съвкупност от възпитателни взаимодействия в часа на класа.

Чавдарова е на мнение, че педагогическият персонал и психолозите могат да подпомагат учениците.

Чрез извънкласни дейности децата могат да бъдат ангажирани по интереси в областта на културата, спорта, социалното подпомагане и екологията. Това би стимулирало процесите по изграждане на устойчиви граждански, патриотични и личностни ценности и би формирало у децата трудови навици, заключи тя.

На форума присъстваха представители на синдикатите, учители, университетски преподаватели и депутати.