Министър Красимир Вълчев е доволен от увеличението на бюджета за образование за следващата година. Въпреки че средствата остават недостатъчни, увеличението на учителските заплати с 20% през следващата година е положително.

Припомняме, половината от увеличение ще дойде от увеличението на заплатите като цяло в бюджетния сектор, а останалите 10% от решението за увеличение в сферата.

По думите му парите никога не стигат, но средствата, получени през настоящата година и предвидените в бюджет 2019 г., са добри, защото досега не е имало такъв ръст на средствата за образование.

Борисов мисли за 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор

Борисов мисли за 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор

Няма съпротива в ГЕРБ, уверен е лидерът на партията

Според Вълчев, средната учителска заплата за страната трябва да достигне до над 125% от средната работна заплата. В бюджета за догодина са предвидени 400 за училищно и предучилищно образование.

В ефира на БНТ Красимир Вълчев посочи, че предстои да се подпише анекс към колективния трудов договор със синдикалните организации и организациите на директорите на образователните институции. Целта при разпределението на средствата да има по-добро финансиране в разходния стандарт, така че допълнителни средства да се отделят към малките отдалечени общини, където има повече деца от уязвимите групи.

Борисов увеличава заплатите и на свещениците, както на учителите

Борисов увеличава заплатите и на свещениците, както на учителите

15 милиона лева горен праг за финансиране на вероизповеданията

"От доброто образование зависи дали ще имаме добри и мотивирани учители. Предстоят още два бюджета, за да бъде изпълнен докрай ангажиментът към учителите", изтъкна Вълчев.

Той отново призна за проблема с кадрите в образованието, където почти половината от заетите са до 10 години от пенсионна възраст.

"Не трябва да изтървем нито едно дете от образователната сфера", заяви той.

Като друг проблем в сферата Вълчев открои разклатеното доверие към учителите и това, че учителската професия е загубила уважение в обществото. От друга страна учителите би трябвало също да бъдат по-комуникативни.

"Най-важният фактор е мотивираният и работещ учител, неговата подкрепа би могла да подобри образователните резултати", подчерта той.

На "бърза писта" подготвят 600 учители годишно

На "бърза писта" подготвят 600 учители годишно

Следващите години да има толкова учители, че училищата да имат възможност за подбор

Красимир Вълчев защити идеята на МОН за придобиване на педагогическа квалификация, или т.нар. "бърза писта", в която специалисти, които нямат педагогическа правоспособност могат да придобият такава за 1 година.

Красимир Вълчев: Най-големият недостиг на учители се чака след 10 години

Красимир Вълчев: Най-големият недостиг на учители се чака след 10 години

Увеличават финансирането в по-малките и отдалечени населени места