Българските ученици имат все повече знания за сигурността в интернет и защитата от вируси. Това съобщават от Министерството на образованието и науката след извършен анализ на резултатите от националното външно оценяване по информационни технологии след десети клас. То се проведе в 928 училища в страната и в него участваха около 45 000 десетокласници.

От МОН посочват, че тестът е бил разделен на две части, като първата е включвала 20 задачи с избираем отговор, генерирани на случаен принцип по време на самото изпитване, за да няма възможността за преписване.

Анализът показва, че учениците са се справили най-добре с въпросите за безопасна работа в мрежова среда, защита от вируси и работа със споделени документи.

МОН вкарва ИТ сектора в училищата

МОН вкарва ИТ сектора в училищата

С 1 млн. лева бюджет организира семинари на ИТ фирми за ученици

Втората част на оценяването е била практическа, като по нея са работили 98% от явилите се ученици, а повече от половината не са се затруднили при решаването ѝ. Според резултатите с най-добро представяне са десетокласниците от Търговище, Русе и Ловеч.

От МОН съобщават, че 73% от положилите изпита са получили сертификати за владеене на дигитална компетентност по Европейската рамка за оценяване, тъй като са отговорили вярно на 50% или повече от въпросите.

Средният резултат от външното оценяване тази година е 35,88 точки, което е почти 60% успеваемост. По данни на МОН това е най-високото постижение до момента.