Програма с ваучери е замислена съвместно между университетите, научните организации и бизнеса с цел студентите да получават специфични умения, необходими в практиката.

Това стана ясно на среща-дискусия между Министерството на образованието и фармацевтичната индустрия на тема "Научно-изследователски приоритети и проекти в сферата на фармацевтичната индустрия и публично-частното партньорство".

Зам.-министърът на образованието Костадин Костадинов отбеляза липсата на специалисти с умения, които да работят във фармацевтичната индустрия. По думите му студентите излизат с дипломи, но без специфични умения за производство на лекарства. По тази причина студентите по фармация се насочват по-скоро към аптеките в търговския сектор.

"Идеята на въпросната програма е студентите да работят в лаборатория, а не да продават пици, например", коментира зам.-министърът. Той се надява още тази година програмата да започне да действа.

Идеята е ваучерите да се дават на научния ръководител, който да заплаща на специализантите. Според зам.-министър Костадинов в програмата ще бъдат включени толкова студенти, от колкото има нужда секторът.

В някои сектори специализантите имат нужда от три месеца за придобиване на специфични умения, а в други може да са необходими 5 месеца. По тази причина той призова научните организации да съобразят продължителността на проектите по този показател.

Освен това Костадинов изтъкна, че в IT-сектора тези ваучери не са атрактивни, тъй като студентите са изсмуквани още в първи-втори курс от компаниите и докато се учат придобиват и умения.

По време на срещата са очертани три основни приоритета по отношение на фармацевтичната индустрия. Първият е свързан с изследване за нови лекарства за сърдечно-съдовата система. Вторият  е свързан с информационните и комуникационни технологии за моделиране и верифициране на нови молекули и третият приоритет е свързан с нови лекарствени форми.

Основната тема на срещата е подобряване на сътрудничеството между университетите, научните организации и бизнеса. "По това сме на 112-то място в глобалния индекс за конкурентноспособност", коментира зам.-министър Костадинов. По наука и иновации пък сме на 70-то място. Целта на подобни дискусии е именно да се придвижим по-нагоре в класацията, допълни той.