Намалява се броят на учебните предмети, по които учениците ще могат да полагат държавни зрелостни изпити.

Държавни зрелостни изпити ще могат да се полагат по онези учебни предмети, които се изучават във всички видове училища в продължение на няколко години с висок общ хорариум.

Това са част от промените, които депутатите приеха в Закона за народната просвета.
Предметите, по които учениците ще могат да държат матура, са и онези предмети, които висшите училища преобладаващо приемат като конкурсни изпити.
По този начин се цели държавните зрелостни изпити да бъдат не просто изход от една образователна степен, а и вход към висше образование.

В същото време възприетият подход създава условия за по-голяма равнопоставеност на учениците при завършване на образователната степен и съпоставимост на техните резултати.
Проверката на възможностите за приемане на ученици в държавните и общински училища след 7-ми клас пък ще става чрез изпити под формата на тест, решиха още депутатите.
Съществен принцип в законовите промени е децентрализацията на социалните домове за отглеждане и възпитание на деца.

Предвижда се промените да позволят на местните власти да формират и провеждат собствена политика, съобразена с конкретните реалности, като от друга страна засилят тяхната ангажираност с грижата за децата в неравностойно социално положение и за децата в риск.

Приетите днес промени създават условия и за по-бързото интегриране в българската образователна система на ученици, чиито родители са граждани на страни членки наЕвропейския съюз, на Европейското икономическо пространство или на Швейцария, извършващи трудова дейност в нашата страна.
Тези деца ще могат да се обучават безплатно в българските училища, да изучават безплатно български език, както и майчиния си език и културата на страната по произход.