Недоволни студенти от частен колеж обвиниха образователния министър Анелия Клисарова в бездействие. Младежи от „Международен колеж" в Албена обявиха на пресконференция в БТА, че просветният министър бави своята част от задълженията по процедурата за трансформацията на колежа в специално висше учебно заведение.

Стана ясно, че колежът в Албена дава изцяло англоезично образование на близо 1000 студенти, от които чуждестранните студенти са около 200 и са от над 30 различни държави.

Галин Ненов, председател на Училищния съвет, обясни пред медиите, че колежът има положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация за желаното преструктуриране, но въпреки това процедурата е в застой от 7 месеца. Това е огромен проблем за всички учащи, тъй като така завършващите не могат да получават български дипломи и да записват магистратура по родните програми.

Младежите разказаха, че много от колегите им от чужбина имат желанието да останат в България и да продължат да инвестират в образование тук, но бюрокрацията в страната им пречи. Без промяна в статута на колежа студентите не могат да взимат и студентски заеми, оплакаха се още младежите. Те настояват училището им да придобие правото да дава дипломи за 4-годишен бакалавър, както и магистратури.

Колко независима е Агенцията по акредитации, кой е органът, който решава в крайна сметка за един ВУЗ, истина ли е автономията на висшето образование - това са само част от въпросите, които недоволните студенти отправиха косвено към МОН.

Оказа се, че учащите вече имат и протестни идеи, ако проблемът им не бъде решен. Една от тях е да разпънат палатков лагер пред Министерския съвет. Утре пък на студентските срещи на Клисарова във Варна младежите ще търсят диалог с нея. Скептични сме, че ще имаме адекватен отговор, от месеци чакаме решение, споделиха те.

Ректорът на колежа Тодор Радев също дойде да подкрепи учениците си, като подчерта, че ръководството също не е наясно с причините, поради които преструктурирането се бави. Той обясни, че Клисарова не изпълнява законовото си задължение да придвижи решението на агенцията към Народното събрание, тъй като агенцията не може сама да внася решенията си, а Министерският съвет не може да ги одобрява по правило. Така парламентът остава единствената институция, която може да даде чаканото „да" на колежа, но преди това трябва министърът да внесе за разглеждане подписаното одобрение от агенцията.

От протести няма смисъл, това няма да реши проблема, коментира ректорът в опит да потуши недоволството на студентите си и възможността от техни по-бурни изяви.