Именуващите се като "Неспящите студенти на СУ "Св. Клименти Охридски" изобличават в поредно писмо до медиите онези, които според тях стоят зад "окупацията" на СУ и студентските бунтове срещу власта - влиятелните мозъчни тръстове.

С редица примери и в това писмо те показват, че зад всяка изява на "Ранобудните студенти" стоят "Отворено общество", "Център за изследване на демокрацията" и други тръстове и фондации, а най-активни в отразяването на тези събития са пак определени медии. Не са пропуснати и добри "приятели на окупаторите на СУ" като Антоанета Цонева ("Протестна мрежа") и Асен Генов (Фондация "14-и януари"), чието присъствие по всички тези събития също не било случайно, тъй като те също са щедро заплатени от споменатите чужди тръстове, настояват авторите на писмото.

Всичко това кара "Неспящите" да се съмняват в опит за подмяна, а не промяна чрез чуждите капитали. Те също така недоволстват поради слабото внимание към техните писма до медиите, за сметка на "Ранобудните".

Ние трябва да започнем да мислим критично и да не позволяваме да ни промиват мозъците, настояват те. Трябва да разберем откъде идват истинските заплахи и къде са истинските ни врагове, а не да се борим срещу призраци от миналото.Трябва да се обединим около национални ценности и символи и въобще да говорим за българската нация - замислете се, при толкова голямо разделение в обществото ни по всякакви признаци, кои са единствените неща, които могат да ни сплотят?- питат студентите.

Докога ще позволяваме на някакви си „демократични" институтчета, фондацийки, центърчета и прочие да се правят на „експерти", „интелектуалци", „дисиденти" и да определят какви трябва да бъдат ценностите ни, живота ни, бъдещето ни, каква трябва да бъде промяната? Докога ще позволяваме на новите ни антикомунисти, довчерашни номенклатурчици, разкарвали се по коридорите на ЦК на БКП, да ни говорят за морал и да монополизират истината по всеки по-важен казус, свързан с обществото и държавата ни? Докога ще позволяваме да ни се подиграват? Тези хора искат да заменят „комунизма" с някаква тяхна представа за демокрация, обслужваща целите и интересите на кръговете, към които принадлежат - и то пред очите ни, по най-наглия начин. А всичко това убива националната държава и ще я убие, ако бездействаме. Огледайте се и ще разберете за какво ви говорим. Ранобудните студенти са само едно малко парченце от пъзела, убедени са те.

На българина и вагон с аргументи да му докараш, той все ще каже, че „това е конспирация", все ще те обвини в задкулисие и мръсни схеми. А няма да си даде труда да се замисли. И именно докато приемаме фактите за „конспирации" и не мислим критично, България ще продължава да бъде разрушавана и унижавана, докато се ликвидира и последната надежда, че българската нация може да оцелее. И всичко това пред очите ви. И съвестта ви - казват още "Неспящите".