Министърът на образованието Николай Денков декларира пред Комисията по здравеопазване как се подготвя МОН за идващата учебна година пред четвърта вълна на коронавирус.

"С наближаването на 15 септември темата за училището и предучилищното образование ще става все по-чувствителна. Подготвяйки се за този момент, направихме анализ какви са последствията, част очаквани, част нови и има два резултата", каза Денков. По думите му основен проблем е с учебното съдържание, както има и проблем със стреса сред учителите и децата.

В последния момент решават как започва учебната година

В последния момент решават как започва учебната година

Присъствено начало е гарантирано само за първокласниците

Втори проблем: Системата се разцепва на деца със средства и добро семейно положение, и деца, които изпадат от системата, които са голям процент от страната.

В подготовката за 15 септември са дадени няколко насоки, да се осигурят необходимите електронни устройства, отчете министърът. Правят се необходимите стъпки. Той заяви, че е направен контакт с фирмите, които осигуряват интернет и се търсят локални решения, така че да има достъп до интернет.

По-важната част обаче за Денков е подготовката на насоки затова как да се преминава в дистанционно обучение. В тази връзка са дадени три насоки - за училища, детски градини, Центровете за деца със специални образователни способности.

Николай Денков: Очаквам учебната година да започне доста пъстро

Николай Денков: Очаквам учебната година да започне доста пъстро

Сегашният вариант е по-заразен за децата

МОН смята, че насоките в момента са добра основа, която може да бъде доуточнена следващите дни, седмица преди това да има ясни насоки как да се действа в различна ситуация. По-голяма свобода се дава на училищата да вземат решения на локално ниво в рамките на определени граници, какво се случва, когато един ученик се разболее, един учител се разболее - червена зона, тъмночервена зона - има диапазон от решения, обясни Денков.

Той добави, че информационните системи на МЗ и МОН се интегрират, за да има цялата информация.

Децата в детските градини без маски

Децата в детските градини без маски

При тъмночервен сценарий работят градини с ваксиниран персонал за деца с ваксинирани родители

"Децата не трябва да поемат основния удар по отношение на снижаване на ситуацията по разпространение на коронавирус в страната", призова министър Николай Денков.

В заключение той коментира и изказванията на ректора на Медицински университет Пловдив, който дава различни права на ваксинирани и неваксинирани. Това е академична автономия, имат право как да назначават, дали сме правата за решения, които да бъдат в съответствие със законите", каза Денков.

Лекари притеснени от присъствен старт на учебната година

Лекари притеснени от присъствен старт на учебната година

Делта вариантът засяга и децата, предупреди Георги Миндов