"Няма да издам нареждане за задължителна имунизация нa учителите срещу COVID-19. Решението за България включва убеждаване на учителите, че ваксинацията им е в тяхна полза, за да запазят живота и здравето си". Това заяви в студиото на Нова телевизия министърът на образованието проф. Николай Денков.

Към момента 35% са ваксинираните учители и педагогически персонал, 4% са ваксинираните ученици в гимназиален етап. Към 16 октомври 1.6 са карантинираните учители, 1.5 - карантинираните ученици.

"Имаме едно задържане на заболеваемостта от COVID-19 и сред учителите и учениците", заяви Денков, но подчерта, че има големи разлики между различните общини. Например в Кюстендил заболеваемостта е 32%, а в съседната община Рила е нула.

Решението за дистанционно обучение - от директорите и по класове

Решението за дистанционно обучение - от директорите и по класове

"В последните дни има увеличаване на заразените деца с положителни резултати"

"Не печелим нищо, ако затворим училище, където заболеваемостта е нула, затова и в МОН търси баланса", обясни Николай Денков. Това е и същността на локалния подход - да се затварят училища само там, където има висока заболеваемост, обясни министърът и увери, че има достатъчно критерии, дадени от здравните власти за ориентация и решение за преминаване на ротация и дистанционно обучение.

По отношение на идеята за влизане в училище само със "зелен сертификат" той заяви: "Това е решение в компетенциите на Министерството на здравеопазването. Знаете, че това е предложение на главния здравен инспектор Кунчев. Ако Министерството на здравеопазването вземе това решение - аз ще го подкрепя категорично." Или вървим към зелени сертификати, или вървим към повече ограничения, обясни Денков, но отказа на коментира идеята за въвеждане на зелен сертификат за влизане в образователна институция.

Ангел Кунчев предлага: или зелен сертификат, или работа с капацитет до 30%

Ангел Кунчев предлага: или зелен сертификат, или работа с капацитет до 30%

Маските в училище да станат задължителни над 5 клас