От "Школо" не са информирали Министерството на образованието и науката за придобиването ѝ от британския доставчик на образователен софтуер "Джунипър Едюкейшън", тъй като няма такова регулаторно изискване. Това обясниха за БНР от образователната платформа, с чиито електронни дневници работят повечето училища у нас.

Припомняме, по-рано днес от МОН съобщиха, че сезират ДАНС и Комисията за защита на личните данни за придобиването на "Школо" от чужда компания и посочиха, че не са били информирани по никакъв начин за продажбата.

Управителят на "Школо"Любомир Ваньов обаче обясни, че няма няма регулаторно изискване, което да трябва да мине одобрение.

Министерство на образованието не знаело, че "Школо" се продава

Министерство на образованието не знаело, че "Школо" се продава

Сезирало е ДАНС и КЗЛД

Относно изпратеното от просветното министерство до "Школо" писмо с искане незабавно да бъде предоставена цялата налична информация за продажбата на образователната платформа на чужда компания, той заяви, че за половин час е изпратено всичко необходимо.

"Ние сме насреща да помогнем и да съдействаме на абсолютно всички държавни органи, които сметнем, че трябва да получат каквато и да било информация", увери Ваньов.

Притеснения относно продажбата на "Школо" сред училищни директори, учители и родители се появиха веднага след новината за продажбата на платформата.

80% от класовете в страната преминават на електронен дневник

80% от класовете в страната преминават на електронен дневник

Два пъти са намалели заявките за хартиени дневници спрямо учебната 2020/2021

Опасенията са дали след промяната в собствеността училищата ще продължат да ползват по същия начин услугите на "Школо", на които се доверяват 1700 образователни институции у нас.

"Школо" продължава да предоставя същата качествена услуга. Няма никаква промяна", категоричен бе Ваньов.

По повод тревогата, че след продажбата на "Школо" ще има изтичане на лични данни на български ученици, той бе категоричен, че няма да се изнасят данни във Великобритания.