Министърът на образованието проф. Тодор Танев няма сам да подаде оставка, освен ако премиерът Бойко Борисов не му я поиска. „Ако той прецени, че има по-добър министър, който да свършва работата по-бързо или по-ефективно, тогава - да. Но по други причини – би било голяма и печална грешка”, отсече пред журналисти в парламента образователният министър.

Все пак обаче проф. Танев обяви, че все още не е разговарял с Борисов по темата с обяснението – „Не мога да безпокоя премиера с толкова дребен въпрос”.

ДСБ напуска коалицията при смяна на правосъдния министър

ДСБ напуска коалицията при смяна на правосъдния министър

Предупреди депутатът от РБ Атанас Атанасов

Министър Танев използва момента да отчете направеното от него и изброи – „Подкрепяхме и поправяхме Закона за предучилищното образование, сега пишем стандарти. Правим промяна на Закона за висшето образование. Закона за насърчаване на академичния състав. Сега завършвам Закон за професионалното образование и обучение. Пет закона, ако имаше шести и него щяхме да направим”.

„Сравнете с други министри и ми кажете: на какво основание ще бъда изместен? - Нямат основание”, заключи образователният министър.

Припомняме, вчера в Реформаторския блок заговориха за оставки на техни министри и по-конкретно за смяната на министър Танев. „Искрата” е пламнала първо от страна на ДСБ, които са обявили, че снемат политическото си доверие от образователния министър.

„Доколкото разбрах г-н Кънев казва, че са обсъждали въпроса, но не са свалили въпросното доверие. Аз съм от гражданския съвет на нещо, което е съставено от пет партии. Когато петте партии вземат такова решение, ще имаме съвкупно сваляне на доверието. Тогава ще е легитимно”, представи своя прочит министър Танев и отсече – „Дали в момента една или друга партия обсъжда този въпрос, не ме поставя в подобно положение, в което искат да ме вкарат”.

По отношение на това дали има напрежение между него и Радан Кънев, министър Танев разказа, че преди два месеца Кънев го е подкрепял, но явно от тогава до сега е променил мнението си. „Г-н Кънев е променил изобщо мненията си по много въпроси от това време, вероятно има някаква причина. Но ние, от гражданските съвети, не сме поканени на техните председателски съвети и затова няма как да знаем какво се случва”, обясни министърът на образованието.

За това дали усеща някой да има апетит към неговия пост той загатна – „От първия ден, от най-близкото до най-далечното обкръжение”.