ГЕРБ и БСП се сблъскаха за образованието като „Тигре, тигре“ и „Малка нощна музика“. Герберката Снежана Дукова разясни в ефира на БНТ, че със социалистите се разминават в разбиранията за новия просветен закон като пошла чалга със симфоничен оркестър.

Образованието като качество има правопропорционална връзка с Брутния вътрешен продукт (БВП). Колкото по-добро е то, внедрявайки знания в икономиката, толкова повече има растеж на БВП, обясни Дукова. Според нея новият закон е спешен, дори закъснял. Изоставаме от европейското образование, притеснена е депутатката.

Стоян Мирчев от БСП обаче е убеден, че не парите спират най-много развитието на образованието у нас. Образователният закон търпи десетки промени, но проблем има и в новия такъв. Той създава повече проблеми, отколкото решава, категоричен е той. Притеснява ме, че хората от системата позволиха някои текстове да бъдат вкарани в този закон, сподели червеният депутат. Той е притеснен и от това, че „дори брошката на ГЕРБ Йорданка Фандъкова препоръча законът да се отложи с година“.

За Дукова обаче това е спекулация. Стандартите, които са готови за тази година, са три. Идеята е останалите да има време да бъдат обсъдени широко, да бъдат разгледани. За това време говори Фандъкова, аргументира се тя.

Двамата народни представители не пропуснаха да влязат в словесна разпра, в която тезите им вървяха паралелно и се надскачаха по-скоро по висота на тона, отколкото по аргументация.

Кунева според мен има опит, капацитет и визия, защити Дукова новия образователен министър. Липсваше добра комуникация и добър дебат, трябваше повече да се говори с учителите, те първи да вземат отношение по предложенията, разтълкува депутатката основната грешка на бившия вече ръководен екип в МОН.

Кунева в момента има по-нисък рейтинг на доверие от Симеон Дянков навремето, отсече пък социалистът Мирчев.