Трябва да намерим мотивация финансирането на учебните заведения да е обвързано с качеството на образованието, заяви новият просветен министър Анелия Клисарова във „Факторът Кошлуков" по TV7.

В момента разработваме модел, според който трябва да се използва придадена стойност, информира тя, давайки пример - в 4 клас правим външно оценяване на познанията, което повтаряме в 7 клас.
Ако имаме ръст в оценката, значи има развитие. Тогава ще има и пари, и мотивация за училището.

Клисарова обяви, че за момента няма да има финансиране на частните училища от държавата.
„Нямаме възможност за това и няма как да го направим. Разбира се, че държавните училища ще са приоритет", категорична бе просветната министърка.

Образователният министър посочи като голям проблем така наречените „мъртви души" в образованието.
„Има деца, записани в първи клас, които или въобще не отиват в училище, или отпадат впоследствие. Въпреки това обаче, училищата получават бюджетни пари за тях."

Клисарова не скри притеснението си от тенденцията деца да отпадат от училище в ранните класове.
„Проблемът е голям. Трябва да разбием системата, която се е установила в момента. Тенденцията е най-страшна между 4 и 7 клас. Децата излизат от училище без никаква квалификация и възможност за развитие и после няма какво да работят", коментира министърът.

Професор Клисарова изрази пълна готовност за приемственост в министерството между кабинета „Орешарски" и управлението на ГЕРБ.
По думите й, тя разчита много на новия закон за училищното образование и ще се бори да бъде извлечено всичко положително от досегашните дискусии, за да може да се създаде един работещ модел.

Тя за пореден път обяви, че е било създадено изкуствено напрежение около темата за майчиния език и не се предвиждат никакви промени.
„Нашият официален език е българският. Друг задължителен няма, няма и да има", отсече министърът.

Клисарова е категорична, че лекарите трябва да се завърнат в училищата.
„Имаме много да работим върху здравната култура на обществото. Недопустимо е да има деца със затлъстяване и гръбначни изкривявания. В тази посока ще работим - не само за оказването на спешна помощ, но и за профилактиката."

Според нея, също така, рейтинговата система задължително трябва да остане в университетите.
Стана ясно, че в момента се работи за усъвършенстване на системата и въвеждане на 11 нови показателя, с които студентите и университетите да могат лесно да се ориентират.