Омбудсманът на България, Диана Ковачева, призова социалния министър Иванка Шалапатова да премахне бюрократичната тежест, свързана с предоставянето на удостоверение за записване на учениците от II, III и IV клас в училище. Това сега е необходимо с цел получаването на еднократна държавна помощ от 300 лева за семействата.

Препоръката на Ковачева е резултат от жалбите, получени от родители, които искат да се възползват от тази помощ, но се сблъскват с изискването за представяне на удостоверение от съответното училище, въпреки че обучението в тези класове е задължително и не изисква специално записване.

Омбудсманът счита, че информацията за записите на учениците е налична в системата на Министерството на образованието и науката и следователно не е необходимо да се изисква от гражданите да представят такова удостоверение. Тя подчертава, че административните органи трябва да събират данни служебно, в съответствие със закона за електронното управление, без да налагат допълнителни изисквания и бюрокрация на гражданите. Омбудсманът очаква отговор от министър Шалапатова относно предприетите мерки за решаване на този проблем.

Депутатите смятат кои деца от 2 до 4 клас да получават помощи

Депутатите смятат кои деца от 2 до 4 клас да получават помощи

НС гледа на второ четене промени в разпоредбите на Закона за държавния бюджет