Със 75 "за" и 17 "въздържал се" депутатите приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на научните изследвания.

Фондът за научни изследвания трябваше да започне да работи през 2004 година. Това заяви образователният министър Сергей Игнатов в пленарна зала по време на обсъждането на закона.

От тогава нещата се забатачваха, подчерта министърът.

Основната цел на промените е актуализиране на нормативната база на научните изследвания в съответствие със стратегията за развитие на Европейското изследователско пространство.

Документът ще осигури условия за ефективно развитие на научната дейност чрез включване в национални и международни научни инструменти.

С предложените промени се въвежда стимулиране на участието на научни организации и университети в европейското изследователско пространство, както и в европейски и трансевропейски научни програми, включително на основата на принципа на споделено финансиране.

С цел осигуряване на отчетност и прозрачност на вложените публични средства за наука, се предвижданационално и международно експертно независимо оценяване и наблюдение на научните изследвания и резултати.

С промените се дава право на министъра на образованието, младежта и науката да учредява награди за принос и постижения в областта на научните изследвания.