От Синдикат "Образование" одобряват предложеното удължаване на междусрочната ваканция. Това е правилно стратегическо решение за учители, ученици и родители, се казва в съобщение от синдиката, в което се препоръчва и от МОН и от регионалните инспекторати да продължат да следят обстановката в образователната система.

От синдиката препоръчват ежечасния контрол на обстановката във всяко училище, за да улеснят процедурите в кризисната ситуация.

Девет почивни дни за учениците, засега училищата няма да затварят

Девет почивни дни за учениците, засега училищата няма да затварят

Денков предлага почивка за децата от 31 януари до 4 февруари

Позицията им е преди подписването на нов анекс, което ще се случи до края на другата седмица. Анексът ще продължи регламентираните права на учители и служители при работа в пандемична обстановка.

"А безспорно кризисна ситуация възниква не само при установяване на заразени и болни от Covid, но и тогава, когато отсъстват повече от 8% от педагогическия или непедагогическия състав в образователните институции", пишат от синдикат "Образование".

Те приветстват диференцирания подход към всяко училище, но настояват училищните ръководства и директорът да могат да вземат автономни решения за преминаване в ОРЕС, като само уведомяват за това РУО и МОН.

Денков представи как ще се затварят училищата

Денков представи как ще се затварят училищата

Тестването на учениците остава

От просветното ведомство сега афишират болни и карантинирани ученици и учители, но не се фокусират върху отсъстващите учители, а отсъствието на висок процент учители прави невъзможна организацията на учебния процес.

Оформянето на оценките на учениците за първи срок може да става и в електронна среда, нещо, което се случи под натиска на родителите, но е единственият възможен вариант в сегашната ситуация.

Асена Сербезова:  Няма да има масово преминаване към онлайн обучение

Асена Сербезова: Няма да има масово преминаване към онлайн обучение

Не била спряла процедура на Кацаров за бързите тестова