От синдикат "Образование" при КТ "Подкрепа" питат служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров за стратегическия му план за образователната система. Питат го за въвеждането на ОРЕС и диференцирания подход, за евентуално въвеждане на зелен сертификат към учители и ученици.

Близо 35% от българските учители казват, че биха напуснали системата при въвеждане на зелен сертификат. Невъзможно е организиране на хибриден учебен процес при липса на учители.

КЗД препоръчва на Кацаров да разгледа отново заповедта си

КЗД препоръчва на Кацаров да разгледа отново заповедта си

Комисията е готова да разгледа всяко отделно оплакване за дискриминация

Преминаването в ОРЕС на начален етап води до огромни дефицити в учениците на тази възраст, а вредите за първокласниците ще бъдат непреодолими, при по-дълго прилагане на тази мярка, се казва в обръщението от синдикат "Образование".

От браншовата организация препоръчват на министъра да подобри комуникацията си с образователните експерти. "Нека диалогът, а не политическия диктат да бъде водещ при Вашите следващи решения и заповеди", пише председателят на синдикат "Образование" като напомня, че са в готовност дори за стачка при липса на диалог в тази трудна ситуация.

Пак не могат да се вадят зелени сертификати

Пак не могат да се вадят зелени сертификати

Опашка от хора за ваксина пред столична болница

От Синдиката поставят някои въпроси на здравния министър:

  • Ще бъде ли въведен зелен сертификат към българските учители?
  • Ще бъде ли въведен зелен сертификат към ученици след 12 годишна или след 18 годишна възраст?
  • Ако бъда въведен, какъв ще бъде гратисния период за неговото въвеждане?
  • Зеленият сертификат ще има ли обвързаност с процента на заболеваемост?
  • Ако бъда въведен зелен сертификат, ще се осигурят ли безплатни антигенни тестове /3 пъти седмично/ за работещите в образователни институции, които все още не са ваксинирани?
  • Каква ще бъде организацията от страна на МЗ при евентуално въвеждане на заления сертификат?
  • Ако бъда въведен зелен сертификат, ще се осигурят ли пунктове за антигенни тестове във всяка образователна институция?
  • Ще бъдат ли признати за учителите тестовете за антитела, при условие, че наша анкета установи, че 45% от работещите в системата са преболедували, но не са обявили това в РЗИ?
  • Учители, боледуващи от кои болести, ще получат зелен сертификат без ваксина?

От синдиката изтъкват, че неодобрението на въвеждането на зелен сертификат в образователната система е 86% срещу едва 12% одобрение. Ночакваното въвеждане на този документ ще блокира образователната система, ще доведе до отлив на учители и ще създаде брутални трудности на българските родители.

До 4 седмици въвеждат зелен сертификат и за учители, и чиновници?

До 4 седмици въвеждат зелен сертификат и за учители, и чиновници?

Няколко стотин ученици се разболяват дневно, подчерта Николай Денков