Министерският съвет откри два института в структурата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Югоизточноевропейски институт по право, икономика и интелектуална собственост и Институт "Големи данни в полза на интелигентно общество".

Предложението е на базата на решения на Академичния съвет и писма от ректора за необходимост от създаването им.

В Югоизточноевропейския институт по право ще се извършва научноизследователска дейност чрез обединяване усилията на преподаватели от различни научни специалности и факултети университета. Чрез този институт ще се насърчи изготвянето на съвместни изследователски проекти с чуждестранни партньори, като по този начин ще се повишат обемът и качеството на научните разработки.

В института не се предвижда обучение на студенти по специалности от акредитирани професионални направления във висшето училище.

Вторият институт се създава с цел развиване на научноизследователска и иновационна дейност в областта на големи данни и изкуствен интелект съвместно с правителствени организации, индустрия и предприемачи.

Предвидено е в основното звено да работят най-малко 15 души в четири структурни звена: секция "Анализ на големи данни", секция "Интегриране на големи данни", секция "Визуализация на големи данни" и секция "Методологии и технологии за големи данни".

Откриването на институтите в структурата на висшето училище няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет.