Уволняват зам.-министъра на образованието Милка Коджабашиева. Това стана ясно от думите на министъра на образованието Сергей Игнатов.

В кулоарите на парламента той каза, че е разговарял по въпроса и с нея, и с премиера и че очаква, като се върне в министерството, оставката й да е на бюрото му.

От МС:
Премиерът Бойко Борисов ще приеме оставката на заместник-министъра на образованието, младежта и науката Милка Коджабашиева.
Оставката й беше поискана заради изпратено писмо до регионалните инспекторати по образованието, с което се нарушават конституционни права, тъй като се препоръчва класният ръководител да определя етническата принадлежност на учениците на основата на различни сведения, без да се иска информация от децата или родителите им.

До тук се стигна след като по-рано ДПС поискаха или министърът на образованието да подаде оставка, или да бъде уволнен директорът на регионалния инспекторат на Благоевградска област, за това че са задължени директорите на училища да събират данни за етническата принадлежност на учениците и класните ръководители да се произнасят за етническата принадлежност на децата.

Лютви Местан настоя от парламентарната трибуна за отговор дали инициативата е разпоредена от министъра. Сергей Игнатов поясни, че Коджабашиева е изпратила писмо до регионалния инспекторат, с което се разпореждало опресняване на базата данни, която се поддържала в министерството за осигуряване на необходимите учители по майчин език.

В писмото действително имало изречение, с което са разпореждане класните ръководители да определят по събраните данни етническия произход на децата, а това е конституционно нарушение, поясни Игнатов.

Например някой би могъл по името ми мен да ме определи като руснак, а аз съм си българин, добави министърът.
Според него това е станало от престараване.

Коджабашиева е много добър специалист, подчерта той, но в случая е политическо лице, а в политиката е така - хора идват и си отиват, добави той. Игнатов каза, че ще настоява Коджабашиева да продължи да работи в министерството.