Това е един малък знак, че децата от тези институции не са лишени от грижата на държавата и обществото. Това заяви Георги Първанов при откриването на ежегодния абитуриентски бал за деца сираци, организиран от президентството.

Президентът Георги Първанов откри празненството с начало на трудова и образователна борса в резиденция „Бояна", специално организирана за възпитаниците на домовете за деца, лишени от родителска грижа.

Гости на президентството са 364 абитуриенти (217 момчета и 147 момичета) от 62 специализирани домове за деца сираци. За първи път в бала участват и девет младежи, които са абитуриенти от SOS младежките домове в София и Велико Търново.

През последните 5 години в тези балове са участвали повече от 2 500 деца, като желаещите могат да се запишат и на безплатните курсове за подготовка за Висши учебни заведения.

Над 80 се вече децата минали през такава подготовка, посочи президентът и изрази надеждата си, че инициативите ще се разрастват и ще обхващат все повече социални и трудови сфери в помощ на децата сираци.

На организираната съвместно с Министерство на труда и социалната политика и Българска стопанска камара, различни фирми ще предложат работни места на децата от социалните домове, както и различни възможности за квалификация.

Тази година в традиционния бал ще се включат и участниците в конкурса "Мюзик айдъл". Националният исторически музей също отваря врати за абитуриентите. Георги Първанов лично призова абитуриентите да посетят музея, за да видят националните съкровища, на които се възхищава целият свят.