От парламентарната група на Патриотичния фронт и партия "Евророма" се обединиха срещу решението на министъра на образованието Меглена Кунева държавата да отпуска стипендии по 30 евро на месец за деца от ромски произход в ІХ и Х клас. съобщи "Труд".

Според патриотите парите за ученици, разделени по етнически принцип и с успех едва 3,50, е открита проява на дискриминация, а според "Евророма" решението ще нагнети напрежение в цялото българско общество.

"Категорично против сме само на т. нар. ромски ученици да се дават такива стипендии. Групата трябва да има социален характер, а не етнически. Това трябва да са деца от семейства, които живеят под ръба на социалния минимум, независимо от какъв произход са те. Подходът на МОН създава напрежение", заяви председателят на "Евророма" Цветелин Кънчев.

По думите му учениците, които отговарят на изискванията за стипендиите, са много повече от обявените 700. "Само в Монтанска, Видинска и Врачанска област тези деца са над 6000", уточни той.

Според "Патриотичния фронт" министерството ще стимулира полуграмотността. "До момента стипендията за отличен успех е около 40 лв., а за ромските деца с успех 3,50 ще е 60 лв. Да не говорим, че социалната стипендия и тази за деца с увреждания е почти три пъти по-ниска от "ромската", посочиха те в своята декларация по случая.