Само 3,2% от явилите се на първия етап от конкурса за директори на общински и държавни училища не са издържали теста. Според комисията, оценявала работите, това говори за добра подготовка.

Припомняме, на 19 юли се проведе първият етап от процедурата по конкурс за свободните места за директори в 37 държавни и 109 общински училища. Учителите имаха 70 минути, за да отговорят на 50 въпроса, свързани с решенията, които ще трябва да вземат като директори. Голяма част от въпросите бяха свързани с новите моменти, които произтичат от влизащия в сила на 1 август нов Закон за предучилищното и училищно образование. Явиха се общо 453 кандидати за директори.

Преди изпита МОН информира учителите по кои нормативни актове ще бъдат подготвени въпросите и за теста, и за интервюто.

Тестът за изпита бе генериран в МОН, като от три варианта бе избран вариант 1. При всички мерки за сигурност срещу изтичане на информацията часове преди изпита тестът бе разпечатан и изпратен в четирите центъра, където бе първият етап от изпита – София, Плевен, Шумен и Хасково. Комисиите съобщават, че навсякъде са спазени всички инструкции за провеждане на изпита и няма декласирани заради опити за преписване или използване на мобилни телефони.

От 21 юли 2016 г. в МОН започват интервютата с издържалите участници. Интервютата ще продължат до края на юли.

332 кандидати за директори на общински училища са издържали теста. Първи за събеседване са поканени кандидати от областите Видин, Враца, Монтана, Перник, София-град и София-област.

Успоредно започват интервютата и със 118-те успешно решили теста кандидати за държавни училища. Графикът, по който ще се провеждат интервютата за общински училища, ще бъде публикуван на сайта на съответния Регионален инспекторат по образование, където се намират училищата, за които има конкурс.

А графикът за интервютата за държавни училища ще бъде оповестен и на сайта на МОН.