Служебният министър на образованието Николай Денков представи данни за заболеваемостта в страната от 20 септември - 0.71% карантинирани учители, ученици - 0.44%.

Към 15 септември цифрите са били съответно 0.6% и 0.31%. Има плавно покачване, при радикално - ще се затварят училища, обясни той.

Най много ученици в карантина има във Велико Търново - 1.12%, Кюстендил - 0.83%, Шумен - 0.87%.

Как ще се развият процентите, как се спазват мерките извън училище и вътре в училище, всичко ще зависи от това. Ако носят маски и се правят ваксини, ще има преминаване към ниска вълна, няма да има сериозен проблем с болничната система, там, където мерките не се спазват, ще има проблеми и ще затваряме училищата, обясни изискванията на МОН Денков.

Около 32% от учителите са ваксинирани и малко над 2% от учениците.

МОН с двама нови зам.-министри и основен приоритет "максимално присъствена среда"

МОН с двама нови зам.-министри и основен приоритет "максимално присъствена среда"

Просветният министър представи отчет за свършеното през изминалия мандат на служебния кабинет

Няма нищо успокоително от гледна точка на това, че математици и епидемиолози са съобщили, че ще бъдат най-трудните месеци средата на октомври и се подготвяме за този момент, добави още служебният министър.

Той коментира правенето на тестовете в носа за учениците, но не можа да даде информация, тъй като са на ниво училища. Няма информация в някое училище да се прилага, между училищата и РЗИ са връзките, каза Денков. Смята се, че тези тестове като панацея решават въпроса - повярвайте ми, не е така, добави обаче той.

Относно учебната година във висшите училища министърът съобщи, че към 1 октомври всички висши училища започват - тогава ще се събере информация. Той е поискал висшите училища да представят балообразуването.

Николай Денков: Над 30% от учителите са ваксинирани

Николай Денков: Над 30% от учителите са ваксинирани

При учениците този процент е още по-нисък

Тези дни е проведена среща с ректорите на медицинските университети и омбудсмана. Никой не иска да ги изненадва, има прието решение как да изглежда балът - всички училища по фармация, медицина са се съгласили, крайното решение е на висшите съвети на академичното училище, поясни той.

Има възможност да се въведе интегрален изпит и да е показан като модел за 7 клас, но продължават обсъжданията по тази тема, уточни Николай Денков.