Надявам се да имате успех и разчитам на вашата позиция при залагането на параметрите в бюджета за 2023 година да отстоявате искания в полза на учителите, на директорите, така че в системата да има достойни условия на труд.

Това заяви служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов в обръщение към Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество, след като МОН и национално представителните синдикални и работодателски организации подписаха нов Колективен трудов договор в системата на предучилищното и училищното образование, съобщиха от ресорното министерство.

КНСБ: Президентът да упражни влияние върху служебния кабинет да внесе бюджет

КНСБ: Президентът да упражни влияние върху служебния кабинет да внесе бюджет

КНСБ настояват минималната работна заплата да се увеличи на 850 лв. от догодина

От МОН посочват, че в договора са гарантирани достигнатите размери на заплатите на работещите в системата, правото на отпуск, различните видове допълнителни възнаграждения, кариерно развитие през 2022 г. От образователното министерство допълват, че финансовите параметри в документа ще бъдат актуализирани чрез анекс след влизането в сила на Закона за държавния бюджет за 2023 г.

Сашо Пенов обърна внимание на ролята синдикатите и работодателите за защитата на интересите на всички в системата. По думите му чрез диалог винаги може да се постигнат разбирателство за спокойно упражняване на учителската професия и по-добри социални параметри за всички в сферата на образованието.