Необходимо е да има обвързване на бизнеса с науката и с образованието.

Това е единодушното мнение на всички представителите на политически сили, които участват в дебат на тема "Социална политика: пазар на труда, безработица, социално и здравно осигуряване; човешки ресурси; образование, наука, иновации".

Това е вторият от седемте тематични дебати между представителите на бизнеса и партии в контекста на предстоящите избори, съобщава БНР.

Според представителите на ГЕРБ, НДСВ, СДС, ДПС, Движение "Напред" процентът от БВП за научноизследователска дейност трябва да е едно на сто.

Тотю Младенов от ГЕРБ посочи, че е важно формулирането на нова политика в научните изследвания и преосмисляне на съществуващата структура.

"Важно е БАН да се интегрира във висшите училища и бизнеса", добави той.

Заместник-министърът на образованието Ваня Добреваотбеляза, че приоритет за БСП ще са науката и иновациите. Борислав Китов от Движение "Напред" каза, че не може да се говори за научноизследователска дейност, ако финансирането е под един процент.

Според Христина Христоваот трябва да се привлече бизнесът за финансиране на научната дейност. Според нея трябва да се доразвие фондът "Научни изследвания". Радан Кънев от ДСБ заяви, че финансирането за науката трябва да дойде от административни реформи. Той добави, че са необходими данъчни и административни облекчения за млади фирми, за да инвестират в наука.

За висшето образование от ГЕРБ предлагат промяна в начина на акредитация на университетите, навлизане на бизнеса в образованието. Тотю Младенов посочи, че е нужно законово да се регламентира навлизането на реномирани чужди университети в страната.