Не на ненужните кадри без реализация - това обещава да каже МОН на висшите учебни заведения с бъдещите си мерки.

След приемането на новия Закон за висшето образование просветното ведомство продължава работата си в този сектор.

Приоритет ще бъде моделът, по който ВУЗ-овете избират направленията, в които да се специализират, за да подготвят по-добри кадри, а се откажат от онези, в които имат лоши резултати и няма търсене на специалисти.

Стабилност, а не шок - цялата система ще бъде обхваната от промените поетапно, до 2020 г., обеща министър Меглена Кунева.

МОН ще подготви два списъка - със защитени и с приоритетни специалности, като защитените ще бъдат съгласувани и с работодателските организации.

Вече има яснота за част от приоритетните направления - техническите и инженерни специалности, педагогиките, аграрните, природните и компютърните науки. В тях са заети много ниски проценти от студентите у нас, а бизнесът има силна нужда от такива кадри. За тях ще има и целеви стипендии.

Новият модел ще доведе и до промени в план-приема на университетите - още тази година ще има орязване на места, особено за икономическите специалности, администрацията и бизнес управление.

Минимално намаление ще има за медицинските специалности. За сметка на това обаче няма да има ограничения за прием в нито един ВУЗ за информационни и компютърни науки.

Парите за висше образование няма да намалеят, уверява Кунева. Тя обеща скоро да е готова със законопроект, който да гарантира, че промяната на статута на даден университет няма да рестартира брояча на мандатите на неговия ректор.

Ще има и законопроект, който да отдели академичното управление от стопанско-финансовото. Очакват се и промени в акредитацията. Кунева планира да има и звено, което да следи изпълнението на всички образователни стратегии.

Инспекторатът към МОН има много работа в последните седмици, текат усилени проверки, заяви Кунева, като се обяви за строг контрол в повереното й ведомство.