До 31 май се приемат номинации за тазгодишния носител на наградата за гражданска доблест "Паница", напомня zdrave.net.

Наградата се присъжда на личности, които служат за достоен пример за обществено поведение и които с дейността си последователно и трайно утвърждават ценностите на високия обществен морал и почтеност, на активната и самоотвержена гражданска позиция, на обществения диалог, хуманизъм и толерантност, като по този начин значително допринасят за позитивна обществена промяна на местно или национално ниво.

Лауреатите на наградата имат значителен принос за развитието на демокрацията и гражданското общество, водени не от личен интерес и не просто в качеството си на добри професионалисти, а като хора с убеждение, самоотверженост и вдъхновение в онова, което правят.

Наградата се присъжда от учреден с дарение на Димитър Паница Фонд към Настоятелството на Нов български университет. Лауреатите на Наградата получават специална грамота, плакет и парична сума в размер на 10 000 лв.

Кандидатури за Наградата могат да бъдат предлагани от граждани, от групи граждани или от юридически лица, регистрирани съгласно действащото в България законодателство. Не се разглеждат кандидатури, предполагащи конфликт на интереси.

Членове на Журито на Наградата са д-р Желю Желев, президент на България (1990-1997), писателят Георги Господинов, Боряна Димитрова, директор на социологическа агенция "Алфа рисърч", Валери Запрянов, главен редактор на сп. "Тема", проф. Ивайло Знеполски, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", Михаил Иванов, експерт по етнически въпроси, Меглена Кунева, комисар в Европейската комисия, адвокат Хари Харалампиев и Валентин Чиликов, Председател на Сдружение на югозападни общини.

Председател на Изпълнителния съвет е Димитър Паница, Председател на Фондация "Свободна и демократична България", а членове са проф. Богдан Богданов, д.н., Председател на Настоятелството на Нов български университет и писателят Георги Данаилов.

За участие в конкурса изпратете попълнения Формуляр за номиниране на кандидат за Наградата и описаните в него документи на адрес: Нов български университет, офис 223, отдел "Планиране и развитие", ул. Монтевидео 21, София 1618.