Знанието създава образа на държавата, заяви ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев по случай патронния празник на най-старото ни висше учебно заведение.

Да се запитаме какъв образ искаме да има нашата държава", добави историкът в словото си в Аулата на Алма Матер.

Илчев припомни думите на Соломон, че който придобива знание, придобива грижи и коментира, че съдбата ние е такава - да придобиваме грижи и на нас самите, и на тези около нас.
Илчев отбеляза, че когато сме отчаяни, искаме да махнем с ръка и да позволим на самоволната простащина да победи, но не бива. Той отправи призива: „Нека бъдем достойни за знание".

Академично слово изнесе проф. Огнян Герджиков, който направи необичаен ракурс на правото, обяснявайки възникването и развитието му с човешката природа, биологията, психологията, социологията.

„Човекът е програмиран, чрез заложения в гените му инстинкт за съжителство. И той се проявява от първия библейски мит - когато Ева отива при Адам. Този инстинкт за съжителство (а това е безусловен рефлекс) е прозрян още от Аристотел. Човекът е обществено животно, е казал Аристотел, т.е. програмиран е да живее в общество", отбеляза проф. Герджиков.

Той посочи и че тази склонност има своя антипод - законността на човеците е да се противопоставят един на друг. Тази склонност за противопоставяне заплашва да разруши обществения живот, а човек извън обществото губи човешкото си качество, затова на помощ идва най-великото изобретение в областта на обществения живот - правото, изтъкна професор Герджиков.

Професорът подчерта, че гордостта на университета е в симбиозата на науките. И отправи пожеланието: „Нека университетът пребъде като дом на универсалното знание".

Със студентски протести и полагане на цветя пред паметника на Св. Климент Охридски в София започна тържественото отбелязване на празника на Софийския университет. Младите хора са против  предвиденото увеличение на студентските такси с 16 процента от учебната 2012/2013 година.

Недоволни от платеното образование студенти скандираха пред централния вход на ректората „Не на таксите", „Искаме да учим!", „Климент е с нас! и настояваха за безплатно образование.

След това те се присъединиха към поднасящите цветя на паметника на патрона на университета. Освен ръководството на ВУЗ-а, преподаватели, студенти, почит отдадоха много духовници, столичният кмет Йорданка Фандъкова, а също и деца.

Припомняме, студентите протестираха и миналата седмица заради планираното увеличение на таксите.