Приемът на деца в първи клас се извършва съгласно приетата от Столичния общински съвет система за прием в общинските училища. От миналата година няма промени в критериите. Единствените изменения са свързани с графика на дейностите и другата промяна е свързана с прилежащите райони. В някои от районите имаше закрити, както и новооткрити адреси, които са добавени в прилежащите райони за всяко едно от училищата. Това обясни за БГНЕС Мария Минчева, директор на дирекция "Образование" в Столичната община.

Тя поясни, че районирането е извършено от местните администрации, които са се водили от това колко паралелки разкрива дадено училище. На базата на капацитета на училището и близостта до него администрациите са определили прилежащите райони.

Минчева посочи, че на 30 март директорите на общинските училища са обявили в сайтовете си свободните места и прилежащите райони. Подаването на заявленията от страна на родителите е от 21 април до 21 май. Заради усложнената епидемиологичнна обстановка тези заявления ще се подават онлайн.

На 1 юни ще бъде обявено класирането на децата. Минчева поясно, че няма да има нужда родителите да се редят на опашки пред администрациите, за да вадят документи, удостоверяващи семейното им положение и адрес.

Причината е, че два от критериите, необходими за прием в първи клас, свързани с постоянния и настоящ адрес, както и критерият за семейно положение, ще бъдат удостоверявани служебно.

Минчева обясни, че засега не се предвижда удължаване на учебната година. По нейни думи се очаква децата от 4-та група в детските градини да приключат на 24 май. Ако това се случи, директорите ще издадат необходимото удостоверение в срок. Тя не изключи и варианта, в който да настъпят промени, но обеща своевременно да информират родителите за това.

Тя съобщи, че наесен за първи път прага на класната стая в София ще преминат 12 000 първолаци. Те ще бъдат разпределени в малко над 500 паралелки по 22 ученици, като броят им може да бъде увеличен най-много до 24 в клас.

Минчева увери, че засега няма опасност децата да не тръгнат на училище на 15 септември.