"Възпитавайте децата да бъдат себеуважаващи се българи. Това става като знаят кои са и от къде идват". Това призова общинският съветник от ВМРО Димитър Антов на прага на новата учебна година.

От ВМРО организираха тематична инициатива пред сградата на Министерството на образованието и науката (МОН). Младежи в народни носии раздаваха патриотичен буквар, в който са включени по азбучен ред ключови личности и моменти от българската история, които децата трябвало да знаят.

Родители на деца с увреждания искат да не се затваря центъра "Св. Георги"

Родители на деца с увреждания искат да не се затваря центъра "Св. Георги"

Закриват 27 училища в страната, от които 12 основни

Като бивш учител Антов изтъкна, че от времето, когато той е практикувал професията до днес много неща са се променили. По онова време да се наричаш патриот не беше обидно, сега се смята, че е някакво нарушение на европейската идентичност да бъдеш българин, коментира той.

По думите му, както винаги, се стараем да бъдем повече европейци от другите. "Както едно време се старахме да бъдем повече социалисти и комунисти от другите", каза той.

Антов е категоричен, че децата трябва да знаят своята история, защото когато знаеш кой си, добиваш самочувствие.

"Няма нужда да обявяваме война на никой съсед, за да сме патриоти", подчерта той.

Общинският съветник от ВМРО изтъкна и друго твърдение: "Много от родителите са абдикирали от задължението да обучават децата си, смятайки че държавата се грижи за това".

Към буквара проявиха интерес и служители от МОН, които също си взеха от безплатното четиво. Патриотичният буквар се раздава както на родители, така и на ученици. Повечето от хората го приеха с усмивка.